EDIȚIA A 33-A – Convorbiri culturale la Petrova. Ce manifestări au avut loc (FOTO)

445

Manifestările au debutat la Liceul Tehnologic “Alexandru Filipașcu” din Petrova cu o expoziție de tipărituri organizată de bibliotecar documentarist Maria Leordean sub emblema eminesciană Umbre pe pânza vremii. Tot la Centrul de Informare și Documentare s-au prezentat de către prof. dr. Ion Petrovai “Repere bio-bibliografice”, pe teme eminesciene pentru proiectul în curs de derulare “Eminescul și Maramureșul”.

La mijlocul lunii iunie, la liceul ce-l are patron pe teologul, istoricul și profesorul Alexandru Filipașcu a avut loc festivitatea de premiere a absolvenților și olimpicilor din anul școlar 2018-2019 iar primarul Petrovei, ing. Ion Petrovai și directorul Editurii Țara Maramureșului, profesor doctor Alexandru Bogdan Petrovai au oferit premii în cărți celor premiați și s-a citit după tradiție “ Cuvântul preotului cărturar Alexandru Filipașcu către urmași și discipoli. ”

# Apogeul, la apusul fizic al lui Eminescu
Apogeul manifestărilor complexe “Convorbiri Culturale 2019 ” ajunse la a XXXIII- a ediție, a fost în ziua de 15 iunie 2019, atunci când s-au împlinit 130 de ani de la apusul fizic al “ luceafărului poeziei românești ”, Mihai Eminescu, invitații la manifestări au fost primiți “ca la mama acasă ” de profesor Viorica Nistor, directorul Liceului Tehnologic ”Alexandru Filipașcu” Petrova, care a rostit și un cuvânt de bun venit.

„După prezentarea invitaților s-a trecut la evocarea poetului Ioan Alexandru cu prilejul împlinirii a 30 de ani de când autorul multor cărți de poezie și eseistică între care și celebra “ Imnele Maramureșului ”, l-a omagiat la Petrova în 15 iunie 1989 când s-a marcat Centenarul nașterii întru nemurire a poetului național al românilor Mihai Eminescu. Moderatorul evocării a fost preot profesor doctor Ioan Bizău de la Universitatea “ Babeș-Bolyai ” Cluj-Napoca, care a condus cu distincție intervențiile participanților între care s-au numărat: arhitecții Dorel Cordoș și Alexandra Dobeș, medical Andreea Ardelean, universitarii Ștefan Marinca, Alexandru Leordean și Ilie Gherheș, profesorii Măricuța Petrovai, Cristina Gherheș, Simion Iuga și Vasile Cozlean, preotul-poet Vasile Luțai, inginerul-prozator Lazăr Năsui, tehnicianul Ion Ienci-Todică”, a relatat prof. dr. Ion Petrovai, președintele Cenaclului de Cultura și Artă “ Mihai Eminescu ” Petrova.

În aceeași atmosferă cărturărească, au avut loc câteva lansări de cărți apărute recent, toate legate de Petrova și fiii ei. Au fost, astfel, prezentate lucrările Dr. Ion Petrovai, 70 ( profesor. poet și eminescolog), Mărturiile contemporanilor mei (interviuri ) de Aurel Pop ambele apărute la Editura Citadela din Satu-Mare și Scriitori romani de azi – Dicționar ilustrat – , volumul I apărut la Editura Contexte, Bacău. Profesoara Marieta Roman a prezentat lucrarea lui Gheorghe gh. Pop ” Folclor muzical din Petrova Maramureșului ” apărută la Editura Țara Maramureșului, prof.dr. Ion Petrovai a prezentat lucrarea la care este coautor ” Gheorghe Bilașcu – întemeietorul învățământului stomatologic din România, apărută la Editura Medicală Universitară “ Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

# Parastas pentru Mihai Eminescu
Următorul moment al “Convorbirilor Culturale 2019 ” a fost la Biserica Română Ortodoxă “ Adormirea Maicii Domnului ” din Petrova, unde unde un sobor format din preot prof. Ioan Bizău, preot-poet Vasile Luțai și preot- paroh Petru Florin Pop a oficiat “ parastasul de pomenire pentru Mihai Eminescu și poetul Ioan Alexandru ”.
„Într-o atmosferă sărbătorească cu o asistență aleasă inginerul Ion Petrovai, primarul

Petrovei, a rostit un cuvânt de salut adresat tuturor celor prezenți, mulțumind invitaților c-au răspuns și în acest an chemării locului și a lui Eminescu. Dupa prezentarea proiectelor editoriale “ Eminescu și Maramureșul ” și “ Petrova pe coordonatele timpului ” realizate de prof. dr. Ion Petrovai și prof. dr. Alexandru Bogdan Petrovai, ambele aflate în derulare, elevele Maria Ioana Năsui și Raluca Rugea au susținut un “ Moment Omagial Eminescu ” apreciat de întreaga asistență.

Gazdele și invitații au urcat la “Cabana Paltin ” și la stâna tehnicianului Alexandru Găborean iar după un program artistic prezentat de elevii îndrumați de referentul cultural prof. Maria Cocârcă în care s-a distins eleva Georgiana Cocârcă cu cântece din repertoriul Titianei Mihali și melodii din repertoriul propriu, primarul Petrovei a cinstit oaspeții și participanții la “ Convorbiri Culturale 2019 ”, secondat cu pricepere de economiștii Ioana Năsui și Nuțu Leordean”, a relatat prof. dr. Ion Petrovai, președintele Cenaclului de Cultura și Artă “ Mihai Eminescu ” Petrova.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here