EDIȚIA 2019 – S-a lăsat cu sancțiuni la Sărbătoarea Castanelor!

929

Sărbătoarea Castanelor, ediția 2019, a fost la fel de pestriță ca-n toți ceilalți ani. Mulți amatori de mici și bere, multă agitație, prea puține toalete publice, un iluminat nu tocmai pe placul oamenilor, în schimb cu artiști care și-au făcut treaba de la un capăt al recitalului la celălalt.

În teren s-au aflat oameni ai legii, cu misiunea clară de a fi cu ochii pe comercianți. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș au făcut public un bilanț al controalelor.

# Comercianții de la Castane, luați la puricat
Pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au verificat sâmbătă, 28 septembrie, mai mulţi agenţi economici. Este vorba despre administratorii a 52 de societăţi comerciale şi 18 persoane fizice, care desfăşurau activităţi comerciale în cadrul evenimentului Sărbătoarea castanelor, organizat la Baia Mare. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, şase pentru abateri de la prevederile Legii Nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi şapte pentru abateri de la O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. “Valoarea amenzilor aplicate a fost de 61 500 de lei. Totodată au fost confiscate obiecte de îmbrăcăminte pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă, produse alimentare cu termen de valabilitate expirat şi au fost ridicate diferite sume de bani, în valoare de 1 500 de lei”, a conchis Florina Meteș.

# Toaletele, iluminatul și prețurile
Mulți băimăreni au primit vizita vecinilor din județele din proximitate. Unii și-au primit rudeniile din Satu Mare, doritori de a vedea concertele. Aceștia au văzut și lucruri bune, și lucruri rele. “Nu am înțeles unde sunt toaletele. Am văzut foarte puține. Am venit în Centrul Vechi și am întrebat pe cineva cum ajung la toaletă. Am fost direcționat către baia publică. Era pus lacătul pe ea! Era, în schimb, o eurotoaletă. Una numai! Apoi, nu tare am înțeles ce a fost cu iluminatul, seamănă cu cele de Crăciun. Sau rămân aceleași până de Crăciun?”, s-a întrebat Silviu, venit din Satu Mare. Nici băimărenii nu au înțeles de ce au fost atât de puține toalete publice în acest an și nici semnificația ornamentelor de pe stâlpi. “Mie mi s-a părut că a fost mai puțină lume decât în alți ani. Nu știu dacă este așa sau nu, însă așa mi s-a părut. La capitolul toalete a fost dezastru. Toată lumea și-a făcut nevoile pe unde a apucat, pe mașini, pe garduri, pe clădiri. Mirosul era pestinențial. Nu cred că s-a procedat foarte bine la capitolul ăsta. Iar acele ornamente mi-a dat impresia că suntem la altă sărbătoare. În ceea ce privește prețurile, mi s-au părut exagerat de mari. Un amărât de mic patru lei? Un țap șase? O frigăruie 25 de lei? Cred că s-a exagerat. Cu toate astea, atât cât am stat, am încercat să ne simțim bine”, a punctat Viorel din Baia Mare.

# Artiști de excepție, interviuri în ploaie
În ceea ce privește momentele artistice, majoritatea artiștilor a fost la înălțime. Feli a fost o veritabilă surpriză plăcută, Smiley și-a ținut fanii aproape, Vunk au fost la mare înălțime, la fel și Delia, Antonia sau Inna. O bilă albă în plus pentru Irina Rimes și Ioana Ignat care au făcut show în ciuda unor mici probleme de sănătate cauzate de vremea schimbătoare. O bilă neagră pentru organizatori, care au schimbat regulile pentru presă în timpul jocului, respectiv a manifestării. Unele dintre interviuri au fost luate… pe ploaie torențială. Apreciem deschiderea a trei artiști – Cornel Ilie de la Vunk, care ne-a acordat interviul, pe o ploaie moderată, dar și pe Irina Rimes și Ioana Ignat, cărora am fost nevoiți să le adresăm întrebările lângă cortul din spatele scenei. Ar mai fi de zis faptul că DJ-ii invitați au prins mai degrabă fanilor genului, mulți băimăreni plecând de la scenă la apariția lor. În plus, oferim o bilă albă Laurei Bretan, câștigătoarea Românii au talent și finalistă a concursului Americans Got Talent. Românca (ce locuiește în USA) a fost extrem de apreciată de publicul sosit în Centrul Vechi. Poate că promovarea concertului Laurei Bretan ar fi meritat mai mult interes din partea organizatorilor!

Cătă ȚINEGHE

Foto – Gicu TALPOȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here