ECONOMII PENTRU COPII – Statul va da anual câte 600 de lei cu o condiție pusă părinților

663
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Statul va depune de anul viitor în contul fiecărui copil o primă de stat de 600 lei, dacă părinții sau reprezentanții legali ai acestora depun o sumă minimă de 1200 lei. Este o decizie luată de către Guvernul României la finele lunii noiembrie, la trezorerii urmând a fi deschise automat conturi de economii pentru copii în care părinții care doresc vor putea depune bani până în ziua în care acel copil/copii vor împlini 18 ani.

Zilele trecute a fost adoptată Ordonanța de urgență privind implementarea Programului guvernamental “gROwth– Contul individual de economii Junior Centenar”, care are ca principal obiectiv asigurarea de către stat pentru toți copiii din România a unui sprijin financiar, astfel încât, atunci când aceștia vor împlini 18 ani să aibă într-un cont o sumă de bani suficientă pentru educație, pregătire profesională sau pentru orice alte necesități.

Conform deciziei luate de către Guvern, începând cu anul 2019, titularii de cont vor beneficia de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei.

“Sumele depuse în contul individual de economii Junior, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. O a doua modalitate de sprijin constă în acordarea de la buget a unei dobânzi de 3% pe an, dobândă stimulativă și constantă până la vârsta de 18 ani. De acest program vor beneficia și copii ocrotiți prin serviciile publice specializate, caz în care și depunerea minimă de 1200 lei va fi de la buget. Practic, pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, se arată în decizia luată de Guvern.

Conform legii, la împlinirea vârstei de 18 ani titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, în anumite condiții, va putea efectua retragerea totală a sumelor din cont. Există însă și posibilitatea ca sumele existente în contul individual de economii Junior să poată fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, dar numai în cazurile unor boli grave, de exemplu.

“Pe bune? Logic ar fi ca statul să dea egal cu cât pun părinții. Cu ce ajută conturile astea atâta timp cât alocația unui copil sub doi ani, cu mama casnică fiind și nebeneficiind de maternitate, și statul o ajută cu 200 de lei? Cum poți crește un copil cu 200 de lei lunar alocați ? În afară de asta, nu mi se pare normal să își spele banii prin ajutorul nostru și a copiilor noștri. Un om care muncește zilnic opt ore are salariu de 1200 lei, nu vreau să îmi imaginez cât se chinuie să depună 1200 de lei într-un cont ca să mai primească 600. Dacă tot vreau să îi deschid un cont copilului meu atunci voi depune lunar cât îmi permit. Asta este părerea mea, dar poate alți părinți gândesc altfel”, a declarat Bernadette, o mămică din Baia Mare.

“Mi se pare o prostie, sincer. Cred că nu mai știu cum să pună mâna pe banii noștri. Eu nu am nicio garanție că la 18 ani banii vor ajunge la copilul meu, iar dacă se întâmplă ceva cu banii, statul poate să zică că asta e, s-au pierdut. Nu cred că va avea succes ideea asta. Românii și-au pierdut încrederea în stat, e păcat, dar cam așa e”, adaugă Ana-Maria, o altă mămică din Baia Mare.

Dragoș HOJDA

 

1 COMENTARIU

  1. Se pare că „mamă” a devenit cuvânt depreciativ, din moment ce trebuie neapărat diminutivat, eufemizat, îndulcit! Diminutivele de gust îndoielnic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here