ECONOMIE? – Și comunele mici fac investiții!

37

Desi e o perioada sensibila, bugetele sunt minimaliste, afectate de criza sanitara, si comunele mici se lupta sa faca investitii.

Un exemplu este Baiut, unde s-au finalizat un teren de sport, parc de joaca, se lucreaza la modernizarea caminului cultural, se pregatesc licitatii pentru reabilitarea caminelor si din satele apartinatoare Strâmbu si Poiana Botizii. Din pacate, blocaje birocratice au facut ca unele investitii sa nu prinda contur. E vorba de deja cunoscuta pârtie de schi de aici, facuta de aceiasi ce au pârtii in Cavnic, blocata de hatisuri. pentru scoaterea din fondul forestier, se cerea sa ai locatia foselor septice a vitoarelor constructii, inainte sa fi facut macar proiectul viitoarei statiuni! La fel, scoala parasita de la Strâmbu Baiut avea sanse sa devina parc, loc de joaca, chiar strand. Nu s-a reusit.Alt exemplu vine de la Vima Mica, alta comuna oarecum dezavantajata de asezarea sa. Aici sunt in curs o reabilitare de camin cultural, cu bani europeni, se lucreaza la drumuri cu poduri si podete aferente, se asteapta aprobarea finantarii unei sali de sport.

De asemenea, la Cupseni, se finalizeaza canalizare, se reface dispensar uman si se modernizeaza camine culturale. Autoritatile locale din Rozavlea au de luptat acum cu patru investitii.

In acelasi timp, chiar daca una din ele este dependenta de ritmul lucrarilor la DJ 186 de Valea Izei. Astfel, exista câstigator la licitatia pentru sapte kilometri de trotuare, de-a lungul Rozavlei, dar se asteapta finalizarea lucrarilor la drum. La fel, e câstigata licitatia pentru amenajarea târgului de produse traditionale, cu fonduri europene AFIR/GAL. In licitatie este modernizarea caminului cultural/sala de nunti in stil rustic. Si se lucreaza la asfaltari pe drumuri de interes local, pe 3-4 kilometri, cu fonduri guvernamentale PNDL.

Comuna Oncesti are retea de apa aproape finalizata, spune primarul Matei Godja, se mai asteapta doar pompe, se instaleaza. Iar reteaua de apa e nu doar functionala, dar este att de buna incât ar putea deservi inca vreo doua comune vecine! Se fac pregatiri la drumuri pentru programul de asfaltare in curs, in 2-3 saptamâni incepe turnarea primului strat de asfalt pe 4-5 kilometri de ulite. Tot aici, e aproape gata si reteaua de canalizare, 90% executata. Este tencuita si gradinita noua, urmeaza montarea ferestrelor, in plus se pregateste demararea unui program de reabilitare a iluminatului public. Comuna Lapus a deschis oficial lucrarile de extindere a canalizarii, cu valoare de 1,5 milioane de euro. Tot aici, e aproape in finalizare lucrarea de refacere a captarii cu apa, ceea ce le va aduce asteptatul sentiment de usurare autoritatilor, dupace au fost nevoite sa caute alternative pentru alimentarea cu apaa satului. S-a rezolvat, spune primarul Ioan Buda! De asemenea, aici sunt si drumuri in lucru: pe câteva strazi se toarnaal doilea strat de asfalt, de asemenea se pregatesc ultimele lucrari la drumul de legatura cu Grosii Tiblesului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here