DUPĂ RIDICAREA STĂRII DE URGENȚĂ – Urmează trei zile fără restricții în România?

182

România se pregătește să relaxeze condițiile vieții sociale, în condițiile pandemiei de coronavirus, și va trece de la starea de urgență la starea de alertă.

Starea de urgență expiră în 15 mai, dar acum nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus, până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Situația este cauzată de întârzierea cu care Guvernul a trimis Parlamentului propiectul de lege care reglementează starea de alertă.

“Potrivit articolul 78 din Constituţie, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională. După aceste două zile, după ce preşedintele promulgă, e nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19”, scrie hotnews.ro.

Guvernul va încerca să acopere acest vid legislativ printr-o ordinanță de urgență.

AxaNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here