DUPĂ O ACCIDENTARE – Băimăreanul Patric Iluț (11 ani) a început anul în forță. A câștigat concursul Freestyle Open

205

Băimăreanul Patric Iluț (11 ani) a obținut locul 1, păstrându-și titlul de campion de anul trecut, la concursul național Freestyle Open 2020. Competiția a avut loc la Arena Platoș (Păltiniș, jud. Sibiu), în perioada 17-19 ianuarie.

Concursul a fost un monopol maramureșean, ca și anul trecut, sportivii din Baia Mare câștigând locul 1 și la categoriile adulți, prin Peter Tapalagă, și snowboard fete, prin Laura Zanetti.

În 2020, Arena Platoș Freestyle Open a ajuns la a noua ediție fiind o competiție, care de-a lungul anilor, a contribuit decisiv la dezvoltarea sporturilor extreme de iarnă în România. Competiția a inclus concursuri de snowboard (masculin și feminin) și ski (masculin și feminin). Acestea s-au desfășurat la categoriile de vârstă groms, rookies și adulți.

După o accidentare care l-a ținut departe de sporturile extreme timp de trei luni, Patric Iluț a început anul câștigând două medalii de argint la prima etapă Eurocup FIS 2020. Concursul a avut loc în Slovacia, la Strbske Pleso, în perioada 10-11 ianuarie. Rezultatele au fost obținute în probele de snowboardcross și slalom.

Baimăreanul și-a propus pentru acest sezon să se claseze pe unul din primele trei locuri, la categoria sa de vârstă, în concursurile oficiale FIS (Federația Internațională de Ski) la care va lua startul. Patric concurează la categoriile slopestyle, snowboardcross și slalom.

# Patric Iluț are performanțe și la skateboarding

Patric Iluț s-a născut în data de 1 noiembrie 2008, în Cluj-Napoca. La vârsta de doi ani s-a mutat în Germania, la Nurnberg, unde a stat până la vârsta de nouă ani, când s-a întors în România, dar de data aceasta în Baia Mare.

“Eu am început la vârsta de patru ani să fac skateboard. Frecventam skatepark-ul cu bicicleta și, admirând profesioniștii din skatepark, am simțit că trebuie să încerc skateboardul. Când am împlinit cinci ani, unul dintre prietenii tatălui meu mi-a făcut cadou un skateboard, nu foarte bun. După câteva zile în care m-am dus în skatepark, ceilalți skateri mi-au observat talentul și mi-au spus că am nevoie de un skateboard nou pentru că acesta nu era potrivit pentru mine.

După un an de antrenamente, la șase ani, am participat la primul concurs iar la vârsta de opt ani am participat la primul campionat mondial. Până la trei ani mă dădeam cu schiurile. Părinții mei foloseau snowboard-urile iar eu mi-am dorit să folosesc și eu snowboard-ul. La șase ani am participat la un concurs de Slope & style”, declara Patric Iluț anul trecut, într-un interviu acordat lui Florin Tînc, pentru cotidianul “Glasul Maramureșului”.

Anul trecut, Patric Iluț a devenit vicecampion mondial la skateboarding, categoria groms. Titlul a fost obținut la Les Deux Alpes (Franța), în cadrul concursului World Rookie Tour 2019, desfășurat în luna iulie.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here