DUPĂ MASACRUL DE LA SĂPOCA – Sorina Pintea: Tragedia putea fi evitată

171

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a deplsata ieri de urgență la  spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările tragice petrecute acolo și pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală. Patru persoane au murit și mai multe au fost rănite grav de un pacient, care i-a atacat cu un stativ de perfuzii. Bărbatul de 38 de ani, care a atacat pacienții, a fost internat cu sevraj etilic. Atacatorul s-a luptat cu polițiștii până a fost imobilizat.

„Am trimis dimineață corpul de control. Am considerat că e mai bine să vin și să finalizăm în seara asta cercetările ce țin de Ministerul Sănătății și pentru a lua măsuri urgente. Nu plec până nu finalizează Corpul de Control raportul. Am fost informată și am luat date preliminare. Sunt lucruri de neexplicat. Se verifică fiecare aspect, inclusiv fișa postului personalului medical”, a spus Pintea.

Ministrul a precizat că de la nivelul conducerii spitalului nu a fost făcută nicio solicitare pentru aprobarea firmei de pază a Ministerului Sănătății.

„Mai mult, în statutul de funcționare al acestui spital, în 2016, existau 828 de posturi, în acest moment există 873. Au fost aprobate și finanțate încă 45. De ce nu s-au ocupat, de ce nu s-au scos la concurs, rămâne de vazut. E un aspect care m-a intrigat”, a precizat ministrul.

Sorina Pintea a mai spus că sindicatul angajaților i-a trimis solicitări „doar pentru sporuri”, nu și pentru suplimentarea locurilor de muncă.

„Invocau condițiile periculoase. În spitalele de psihiatrie sporurile sunt între 55 și 75%. Guvernul a făcut o modificare a legii salariale, astfel încât să se asigure sporul minim, 55%. Până la 75%, spitalul putea să stimuleze pe cei care lucrează în secțiile de maximă siguranță. Solicitările au venit strict pentru sporuri, nu pentru angajări de personal. De aceea, legiuitorul a stabilit sporuri între limite, pentru că recunoaște pericolul acestei munci”, a mai declarat ea.

„O primă opinie personală – da, eu cred că da”, a declarat Sorina Pintea, întrebată dacă putea fi evitată tragedia de la Spitalul de Psihiatrie.

Digi24

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here