DUPĂ INCIDENTUL NUCLEAR DIN RUSIA – Care este nivelul radioactivităţii în Baia Mare

590

Șapte persoane au decedat în Rusia pe 8 august, după o explozie la un sit de rachete despre care experții spun că a implicat un reactor nuclear. Explozia s-a întâmplat în larg, în zona de teste Nionoksa, situată lângă Marea Albă, iar autoritățile ruse au raportat o creștere a nivelului de radiații după incident.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena nu a publicat depăşiri ale nivelului de radioactivitate la nicio staţie din lume, potrivit preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor nucleare (CNCAN).

Acesta a precizat că încă de joia trecută au început să fie efectuate măsurători ale radioactivităţii pe teritoriul României, care nu au semnalat depăşiri ale nivelului de 5 bq/mc.

“Aflând că a existat un incident cu posibile influenţe radiologice, conform procedurilor interne, ofiţerul de serviciu al CNCAN joi a luat legătura cu ofiţerul de serviciu de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru a verifica informaţia din mai multe surse. Am fost informat în paralel de către ofiţerul de serviciu şi am dat dispoziţie şi am început să analizăm situaţia măsurătorilor care se fac pe tot teritoriul României de către cele 17 laboratoare care măsoară radioactivitatea mediului atât în aer cât şi în apă, aerosoli cât şi radiaţiile gamma, al căror raport îl primim prin laboratorul de referinţă în domeniul monitorizării radioactivităţii mediului. Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut această monitorizare pe tot teritoriul României radioactivitatea probelor de aerosoli, la o limită de avertizare de 50 Bq/mc şi de alarmare de 200 Bq (Becquerel)/mc, nu au depăşit 5 bq/pe mc, la Constanţa având 2 bq/mc, iar în Bucureşti 4,5 bq/mc. Cele mai mici valori erau la Arad, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Piatra Neamţ şi Babele”, a explicat Traicu la Digi 24.

www.stirile protv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here