DUPĂ ACCIDENTUL ECOLOGIC DE LA BĂIUȚ – AJVPS Maramureș repopulează cu pește râul Lăpuș

920

Accidentul de mediu de la Mina Breiner din Băiuț, produs la finalul lunii martie, a compromis într-o mare măsură populația piscicolă de pe râul Lăpuș, unda de poluare ajungând până în rezervația naturală Cheile Lăpușului.

Cu această ocazie a murit inclusiv puietul de caras cu care Asociația Județeană Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS) Maramureș populase râul Lăpuș.

“Noi ne-am constituit parte civilă în procesul intentat de Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș societății Remin și strângem în continuare documente, pentru a vedea ce sumă de bani să cerem. Am încercat să ajungem și la o înțelegere amiabilă cu cei de la Remin solicitându-le să facă o populare cu pește a râului Lăpuș. Dânșii ne-au refuzat spunând că așteaptă să vadă ce decide instanța”, a declarat, pentru “Glasul Maramureșului”, Ionică Pop, președintele AJVPS Maramureș.

Până una-alta, AJVPS Maramureș a repopulat râul, în zona orașului Târgu Lăpuș, cu 500 de kg de caras, urmând ca în luna mai să mai aducă în aceeași zonă 10.000 de puieți de crap și caras.

“Am vrea să repopulăm Lăpușul și cu clean, scobar și mreană, dar nu avem de unde să cumpărăm. Am încercat și în Ungaria, dar fără rezultat. Acești pești sunt greu de crescut în captivitate”,  a mai spus Ionică Pop, președintele AJVPS Maramureș.

În perioada de prohibiție, 7 aprilie-22 mai, pescuitul este interzis pe râurile din Maramureș.Pentru a compensa acest inconvenient pentru pescari, AJVPS Maramureș a populat bălțile de la Săcălășeni ( 540 kg crap și 100 kg caras) și Remetea Chioarului (450 kg crap și 710 kg caras).

În această perioadă, AJVPS Maramureș a intensificat controalele pe care le face în zonele de pescuit împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură Maramureș.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here