DUMINICA FLORIILOR – Concert de pricesne în Baia Mare

674

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 21 aprilie, Duminica Floriilor. Aceasta comemorează un eveniment menționat de toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui.

În afara slujbelor religioase care vor fi organizate cu această ocazie, în Baia Mare se va desfășura și un eveniment special dedicate Floriilor.

Catedrala Episcopala Sfânta Treime va găzdui, de la ora 18, concertul de pricesne “Din suflet de creștin”, organizat de Ansamblul Folcloric Național Transilvania.

Cu această ocazie vor cânta: Paula Seling, Marius Ciprian Pop, Florentina Giurgi, Voichita Nemeș Andreica și Grupul “Datina”, Diana Cârlig, Virginia Irimuș, Larisa Uță Pruneanu, Ioana Pricop, Florin Gherman, Cecilia Bozga, Gabriela Ardusătan, Diana Topan, Rafila Bărbos, Ionuț Sima, Gabriel Fărcaș, Ramona Darha, Ionuț Teudan și “Coconii Maramureșului” (dirijor Monica Clițan).

#Tradiții și obiceiuri de Florii

Sătbătoarea Floriilor este marcată de o serie de tradiții și superstiții.

“Se spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează, după această sărbătoare.

De asemenea, nu e bine să faci urări de <<La mulți ani>> persoanelor care au nume de floare înainte de Florii. În tradiția populară, a face o urare anticipată este de rău augur”, scrie site-ul crestinortodox.ro.

După slujba de dimineață de la biserică, ramurile sfințite și binecuvântate de salcie sunt aduse acasă și se ating cu ele copiii, ca să crească mari și frumoși. Sunt păstrate la icoane, la porți, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Alteori, crenguțele de salcie sfințite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul și se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa și familia.

“Sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată comemorării morților. Ziua aceasta este numită și Morții de Florii sau Lazărul, obișnuindu-se ca femeile să facă <<plăcinte lui Lazăr>> și să le dea de pomană. La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ, să se îmbăieze”, mai precizează site-ul crestinortodox.ro.

În plus, de Florii își sărbătoresc ziua onomastică toți cei care, la botez, au primit nume de flori.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here