INEDIT ÎN DUMBRĂVIŢA – Cu coasa în mâna, la 84 de ani, pe 30 de grade plus

3457

Pe o caldura pe care altii nu ies din casa, l-am gasit pe octogenarul Pinte Saliscan, la coasa. E drept, in sat, in fata casei, dar se faceau 30 de grade si era inca dimineata…
„Am lucrat 22 de ani la Flotatie, slaba pensie am primit dupa ce-am lucrat. Stai… si noua ani la Phoenix, amu’ nu se stie nimic de anii ceia. Apoi am avut piciorul rupt, rau de tat. M-am apucat de carat lemne, cu carul, in Baia Mare si pe sate. Amu’ cumva nu ma pot obisnui sa nu fac nimic, ca-s batrân. Asta ii mai greu ca orice. Nu ma pot plânge ca mi-o fo’ greu, ca am muncit tat timpul, n-am avut vreme sa stau sa ma gândesc. Ai muncit, ai fost vazut. Colegii ma pârau la sef, ca nu-stiu-ce am facut, ala venea si-mi zicea. Ca eram harnic si munceam. Nu povesteam. Asa ca am avut de tate. Am tractor, motoare, tin trii hectare, am avut tot timpul câte patru porci, gaini, culturi de tate. Is multumit de viata ce-am trait. Când am venit aici, ia, unde ne-am intâlnit, ne-am pus pa iarba verde, nu era nimic. Am facut gard din bote de ruji (n.r.-de floarea soarelui). Numa’ de pensie nu-s multumit… di ce-mi lipsesc ani.
Am fost de tate, fierar betonist, tâmplar, am facut usi, ferestre, am cosit pentru Colectiv, zilnic, dupa ce ieseam de la serviciu. Ma intrebi cum mere’ tara… apoi nu tare bine. Nu-i cine o conduce. Ar trebui sa fim toti pentru unu’ si unu’ pentru tati. Da’ o sama o duc prea bine, altu’ nicicum. S-o pierdut dreptatea, ala-i baiu’! De-ar fi dreptatea, ar mai fi oaricum!”, incheie Pinte Saliscan, de 84 de ani, gasit la coasa in Dumbravita.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here