DUBLĂ SĂRBĂTOARE LA CUNBM – Deschiderea anului universitar și acordarea titlului de Doctor Honoris Causa

347

Două evenimente însemnate au avut loc luni, 1 octombrie, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare (CUNBM).

Mai exact, de la ora 11.00, Sala de sport a unității de învățământ superior a găzduit deschiderea anului universitar 2018-2019, iar de la ora 13.00 s-a desfășurat ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului maramureșean Ion Pop, profesor universitar, critic literar, eseist, poet.

#„Să nu aveți nici cea mică urmă de regret că nu ați mers mai departe să studiați în alte centre universitare”

În cadrul festivității de deschidere a noului an universitar s-au rostit discursuri emoționante, iar studenții-boboci s-au arătat nerăbdători să vadă ce-i așteaptă.

„Facultatea de Litere este astăzi în zi de mare sărbătoare, o zi în care tinerii noștri boboci reprezintă a 28-a generație de studenți de la reînființarea Facultății de Litere, în 1990, și în același timp, a 57-a generație de studenți de la înființarea Institutului Superior Pedagogic în Baia Mare, în 1961. Fiecare început de an universitar este plin de emoție și pentru noi, cadrele didactice, pentru că ne amintim, cuprinși de melancolie, de primul an în care am fost și noi studenți boboci și menționez că în urmă cu 27 de ani am fost și eu student boboc aici, în Facultatea de Litere din Baia Mare.  Îmi doresc ca și dumneavoastră să fiți mândri că sunteți studenți ai Facultății de Litere din Baia Mare și să nu aveți nici cea mică urmă de regret că nu ați mers mai departe să studiați în alte centre universitare, pentru că astfel dumneavoastră aveți un mare avantaj, acel avantaj de a nu avea dorul de acasă. Aici în Baia Mare puteți să vă îndepliniți această sete de cunoaștere, având la dispoziție tot ceea ce vă este necesar: spații moderne de studiu, cele mai confortabile cu putință spații de cazare, un restaurant universitar la înalte standarde, bază sportivă de calitate superioară”, a spus Ioan-Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere.

De asemenea, o studentă de la Limba și literatura română a declarat: „A fost o zi frumoasă și, în același timp, emoționantă. Mi-am cunoscut colegii, îndrumătorul de an și am făcut o tură prin facultate, pentru a mă familiariza mai ușor cu locul. Sunt convinsă că acești trei ani vor fi frumoși, dar și grei. Mă gândesc cu groază la sesiunile care vor veni, dar sper să mă descurc”.

# „M-am simțit întotdeauna foarte legat de aceste locuri de origine”

În ceea ce privește acordarea titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Ion Pop, manifestarea a avut loc în Aula Magna a Centrului Universitar Nord Baia Mare, în prezența a unui public numeros. După oferirea distincției, Academicianul maramureșean a mărturisit că este emoționat și a mulțumit tuturor pentru titlul oferit.

„Mă bucur de o mare onoare prin acordarea acestui titlu de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Nord băimărene. Mărturisesc că inițiativa Facultății de Litere a acestei universități, încă tinere, dar care se bucură de o foarte bună reputație, m-a emoționat (…). M-am simțit întotdeauna foarte legat de aceste locuri de origine, iar de-a lungul anilor am avut plăcerea de a colabora cu dascălii mai tineri, unii foști studenți sau doctoranzi ai mei, care au deja cercetări recunoscute pe plan național și internațional. Gestul lor de astăzi înseamnă, așadar, un fel de reîntoarcere și de regăsire, pentru care mă simt dator să le adresez mulțumirile și recunoștința mea”, a precizat academicianul Ion Pop.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here