DRAGOMIREȘTI – Se naște un complex rustic drept magnet turistic

403

Pentru că Muzeul Ţărăncii Române atrage, anual, sute sau chiar mii de turişti, autorităţile din orăşelul Dragomireşti vreau să pluseze şi să extindă ideea la un complex de case rustice vechi, cu biserica în mijloc. In realitate, e mult mai mult de-atât!

„Vrem sa înfiinţăm un muzeu etnografic în oraş, o extindere a Muzeului Ţărăncii, ce a avut într-un an 8200 de plătitori de bilete, deci aş zice 10.000 de vizitatori pe an… Am început să cautăm, să conservăm case vechi ca să reconstituim gospodării. În centrul complexului, vom clădi o reconstituire-replică a bisericii de lemn monument istoric, ce se află acum la muzeul satului din Bucureşti. A ars în 1717 la ultima invazie tătărască, în 1718 a fost reconstruită”, spune primarul oraşului, Vasile Ţiplea. Ideea ar fi reconstruirea unei vetre de sat, ca-n urmă cu 300 de ani.

Lucrările au început anul acesta, iar termenul final s-ar vrea în 2022, exact la 300 de ani de când biserica respectivă ar fi fost sfinţită şi redată satului, cu pictură. Biserica respectivă are o istorie interesantă, a fost descoperita de Dimitrie Gusti, în 1920, în stare de degradare şi a fost dusă în Bucureşti, unde a devenit o piesă centrală a Muzeului Satului ce-i poartă numele, dovada fiind şi prezenţa pe biletul de intrare în muzeu a bisericii de Dragomireşti. Cât despre complexul ce se pregateste, el ar trebui sa aiba 6-7 gospodarii vechi, cu grajd, fântâna, fierarie. Finantarea va fi locala, fara ajutor exterior, iar casele ce sunt in atentie, din Dragomiresti, sunt de secol 19, ba una e de secol 18!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here