DOZE EPUIZATE – Vaccinul antigripal nu ne apără de răceli

356

Dozele de vaccin antigripal au ajuns săptămâna trecută în cabinetele medicilor de familie, iar aceștia au început să-și cheme pacienții la vaccin. În condițiile în care s-a primit doar o mică parte din vaccinul solicitat, dozele au fost epuizate în câteva zile.

“Dozele au ajuns săptămâna trecută, dar am primit doar cam o cincime din cât am cerut. Am cerut 500 de doze și am primit un pic peste 100. De aceea acum administrez vaccinul pacineților în grupa de risc: cei peste 65 de ani, cei diabetici, cardiaci, hipertensivi, copiii mai mari de trei ani, care sunt cu boli cronice, pentru că vaccinul nu e bun pentru cei sub trei ani. Eu am dat anunț și pe rețelele de socializare când am primit vaccinul, pentru că am pacienți care mă urmăresc, și au răspuns imediat.

În câteva zile am epuizat apropare toate dozele. Mai am câteva, sub zece. Nu am reușit să acoperim în totalitate pacienții vulnerabili, pentru că nu am avut cum. Dar promisiunea DSP-ului este că vom mai primi vaccin, în tranșe viitoare. Și anul trecut s-a primit în două tranșe”, a declarat Gheorghe Lascu, președintele Asociației Medicilor de Familie Maramureș.Interesul pacienților pentru vaccinul antigipal a început să crească, după ce anul trecut gripa a provocat decesul mai multor persoane.

Chiar și așa însă, medicii de familie susțin că oamenilor trebuie să li se explice pe limba lor care sunt beneficiile vaccinării. “Eu am făcut o cartagrafiere încă din sezonul estival, una nominală, și am discutat cu pacineții pe rând când au venit la cabinet după rețetele periodice și i-am întrebat dacă vor să se vaccineze. Sunt cam aceeași din anii precedenți și acum au venit imediat la vaccin. Tot insistând pe lângă pacienți, în fiecare an, am în jur de 500 de pacienți care se vaccinează antigripal. Dar trebuie să le explici fiecăruia băbește să înțeleagă. Și deja vin familii întregi să se vaccineze, cu nepoții, cu bunicii”, a precizat Gheorghe Lascu.

O problemă cu care se confruntă în continuare cadrele medicale este preconcepția multor pacienți, că dacă fac vaccinul antigripal, automat nu vor mai răci deloc, lucru fals. “Încă lumea e pe principiul că s-a vaccinat și tot a răcit. Pacienților mei, eu le-am explicat de-a lungul timpului, că vaccinul antigripal te apără de gripă, nu faci gripă și asta nu înseamnă că nu poți să răcești deloc. Faci rinofaringită, faringită, pneumonie chiar, bronșită, dar nu gripă.

Asta trebuie să înțeleagă pacienții. Noi trebuie să fim responsabili să nu ne îmbolnăvim. Perioada propice vaccinării este acum. De la jumătatea lunii octombrie încolo, dar lumea se poate vaccina până în ianuarie-februarie. Noi încercăm în fiecare an ca, până la sfârșitul lui decembrie să folosim toate dozele. Avem interesul să vaccinăm pacienții cât de repede pentru că organismul are nevoie de cam două săptămâni să dezvolte imunitate pentru virusul gripal”, a explicat Gheorghe Lascu.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here