DORINȚĂ – Se cere închiderea zonelor non-alimentare din mall-uri, dar și amânarea plăților ratelor la bănci până la final de an

1210

Organizația Patronală a Retairelilor din România cere închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall din întreaga țară, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor. Demersul Organizației este susținut și de către președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a arătat că ”cer public Prefectului Judetului Maramures, închiderea zonelor non-alimentare și neesențiale ale centrelor comerciale din județul Maramureș, concomitent cu demararea unor solicitări ferme către Guvernul României, pentru a obține compensații financiare și stimulente economice pentru agenții comerciali afectați direct de această măsură”.

„E nevoie ca economia Maramureșului să supraviețuiască acestei crize, este nevoie de măsuri ferme și cer imperativ Guvernului României sa adopte de urgență o serie de masuri, pe lângă cele foarte puține adoptate miercuri”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Tot Zetea mai cere, pe modelul Ungariei, suspendarea până la finalul anului a plății creditelor bancare și a dobânzilor aferente, pentru firme și populație, dar și amânarea plății CAS și CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate și stabilirea prin criterii clare a acestor domenii, scutirea, amânarea, prorogarea sau reeșalonarea plății taxelor și impozitelor aferente perioadei fără activitate, respectiv plata urgentă a restanțelor la plata indemnizațiilor pentru concediile medicale, precum și a restanțelor la rambursările de TVA.

”Pentru asigurarea fluxului financiar și a cash flow-ului este necesară implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobândă fixă și subvenționată, de 1 miliard de euro. Astfel, BNR va acorda credite băncilor comerciale, cu 0% dobândă. Din aceste sume, băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite, cu o dobândă de maximum 3% pe an, în lei, pe o perioadă între 3 ani si 10 ani, pentru noi investiții și capital de lucru. Se impune demararea de urgență a demersurilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunțat deja că va pune la dispoziție 37 de miliarde de euro”, a declarat Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here