DORINȚĂ – Biserica Ortodoxă cere românilor să se întoarcă la casele lor pentru că “ni se pustiesc satele”

1706

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Român Ortodox al Maramureșului și Sătmarului, a cerut maramureșenilor să lase străinătatea și să se întoarcă acasă, la familiile lor. Aceste îndemnuri au fost rostite la Mănăstirea Rohia, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, unde Episcopul Ortodox al Maramureșului și Sătmarului, alături de un sobor de peste 40 de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Altarul de Vară al Mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a îndemnat pe cei plecaţi peste hotare să revină la căpătâiul mamelor lor. El le-a spus celor prezenți: ”Vă chemăm să vă întoarceți, pentru că aţi făcut destule lucruri pentru a vă asigura bătrâneţile, cei care aţi plecat de 25 de ani. Nu vă lăsaţi părinţii bătrâni şi singuri, întoarceţi-vă la ei, cu copilaşii pe care vi i-a dăruit Dumnezeu.

Să ne reunim familia, pentru că icoana Adormirii Maicii Domnului este icoana familiei. Ne rugăm lui Dumnezeu ca tot mai multe familii româneşti să se întoarcă acasă, pentru că ni se pustiesc satele”.

Maramureșul este cunoscut la nivel național ca fiind unul dintre județele în care sunt foarte multe persoane plecate la muncă în străinătate. Bunăstarea celor plecați peste hotare se vede în localitățile lor natale, unde apar case care de care mai frumoase, mașini de mii de euro, dar și alte lucruri. Avem mulți maramureșeni plecați din Moisei, Borșa sau Valea Ruscovei.

Doar că la Borșa, spre exemplu, sunt multe societăți comerciale înființate de români care s-au întors acasă după ani buni petrecuți la muncă peste hotare.

Primarul Sorin Timiș spune că afacerile deschise de borșenii reveniți din străinătate “acoperă diverse domenii, de la prelucrarea fibrei de sticlă, a pietrei, a fierului sau a lemnului, până la colectarea de fructe de pădure sau industria hotelieră”.

“Fiecare român care pleacă din țară este o pierdere pentru România, așa că este de fiecare dată o mare bucurie când cunosc români care se întorc și care aleg să investească acasă. Poveștile de succes ale borșenilor cu care am intrat astăzi în dialog sunt încurajatoare și pentru alți conaționali care iau în calcul oportunitățile pe care le oferă România”, a adaugat primarul din Borsa.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here