DORINȚĂ – Asociații de pensionari în satele din Maramureș

238

La întâlnirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Probleme Persoanelor Vârstnice de astăzi, 29 ianuarie, a fost prezentat raportul de activitate în anul 2018. Subprefectul Alexandru Cosma a precizat că ședințele desfășurate pe parcursul anului trecut au abordat aspecte referitoare la proiecte de acte normative, necesitatea majorării punctului de pensie, asigurarea asistenței medicale și a medicamentelor sau asigurarea dreptului la mobilitate acordarea de prestații sub forma biletelor de tratament. Acestea, dar și alte propuneri s-au transmis autorităților și instituțiilor centrale, în total fiind înregistrate cinci solicitări din partea Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice.

Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Ștefan Lupșa, a menționat despre faptul că o serie de propuneri transmise la nivel central au fost luate în considerare și rezolvate. De asemenea, a fost majorată indemnizația pentru veteranii de război și recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupa I și grupa a II-a de muncă.

„Pentru anul acesta mai avem de rezolvat problema transportului în comun și îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu care ar rezolva o parte din problemele (medicale, sociale, gospodărești) cu care se confruntă unii pensionari, a mai adăugat președintele Ștefan Lupșe.

Acesta a solicitat sprijin din partea primăriilor pentru înființarea asociațiilor de pensionari la nivel de comune sau localități din mediul rural, inclusiv spații pentru sediul unde să își desfășoare activitatea, oferind ca exemple de bună practică Mocira, Săsar, Lăpușel și Recea. Lupșa a mai adus în discuție și necesitatea unor întâlniri, în teritoriu, la sediul asociațiilor, cu conducerea Casei Județene de Pensii Maramureș și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Maramureș.

O altă dorință a pensionarilor maramureșeni pentru acest an este cea a înființării unor case pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, la nivelul municipiului Baia Mare fiind în curs de proiectare și realizare două astfel de imobile.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here