DONARE DE SÂNGE- Sorina Pintea, prezentă la actul caritabil al rugbiștilor băimăreni

613

Echipa de rugby CSM Știința Baia Mare a participat, vineri, la o acțiune de donare de sânge. Aproape 40 de jucători și staff-ul tehnic al echipeis-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine Maramureș, unde a fost prezentă și Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Lipsa acută de sânge a fost motivul pentru care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a lansat un apel către populație să facă donații. Ca răspuns la apelul său, echipa de rugby CSM Baia Mare s-a prezentat, vineri dimineață, la Centrul de Transfuzii din Baia Mare pentru a dona sânge. „În urmă cu câteva zile am lansat un apel național privind donarea de sânge, având în vedere situația dramatică din acest moment. În lunile de vară, necesarul de sânge este mult mai mare față de lunile celelalte, iar numărul donatorilor scade. Sunt concedii de odihnă, sunt și alte motive”, a spus Sorina Pintea, continuând că necesarul de sânge crește vara.

Ea a mai arătat că în acest moment există  criză de sânge generală, în toată țara. „Este o criză acută de sânge, în acest moment. La București e nevoie de 400-500 de donatori pentru a acoperi necesarul de sânge, zilnic. În momentul în care am luat decizia să mă implic, numărul donatorilor era de 130-150. Diferența se acoperea din zonele limitrofe, pentru că în București se adună urgențele majore ale țării”, a mai spus Sorina Pintea.

După lansarea apelului către populație, ea a mai precizat că a primit semnale din toată țara privind aceeași situație. „Fiecare încerca, pe plan local, să facă un apel la populație să vină la donarea de sânge. Apelul făcut de mine a găsit ecou în toată țara, avem semnale că, în multe orașe, oamenii s-au moblizat și sunt foarte mândră că și în Baia Mare, echipa de rugby și mai mulți băimăreni au răspuns apelului nostru”, a mai spus ea.

Președintele CSM Știința Baia Mare, deputatul Călin Matei, a precizat că echipa nu este la prima acțiune de acest fel. „Echipa nu este la prima acțiune de donare de sânge. Întotdeauna, în momentele grele, precum a fost cel cu explozia de la Sighet a unei conducte de gaze, de acum câțiva ani, echipa de rugby a răspuns prezent, cu efectiv de 100%. Este un lucru care nouă ni se pare normal și ne bucurăm că beneficiarii acestei acțiuni au o șansă în plus la viață”, a spus Călin Matei.

Sportivii au fost curajoși în fața provocării. „Nu am avut emoții, suntem obișnuiți, am mai avut acțiuni de genul acesta. Nu impune niciun fel de emoții, nu se compară cu sportul pe care-l practicăm, e mult mai greu în teren”, a spus Răzvan Ailenei.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here