DISCUȚII DE FINAL DE AN- Șansă la viață pentru cea mai distrusă biserică din Maramureș

334

După multă vreme reprezentanții Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au luat atitudine pentru salvarea bisericii de la Buteasa, încă de acum câțiva ani presa atrăgând atenția asupra stării tot mai precare a bisericii vechi din localitatea mai sus amintită. Dar, cum ar spune unii, mai bine mai târziu decât niciodată.

Recent a avut loc o primă întâlnire a ceea ce s-ar putea numi “Grupul „Buteasa” din care fac parte reprezentanții Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, cei de la Consiliul Județean, dar și reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, prin directorul Aura Pintea.

Toți aceștia aufost primiți în 13 decembrie de PS Timotei, Episcop Vicar al Maramureșului șiSătmarului. Aura Pintea a remarcat că în 13 decembrie 2018 s-au pus bazele unei colaborări efective de salvare a „bisericii bătrâne” dela Buteasa, urmând ca acolo să se facă studii istorice, arheologice, dendrologice.Aura Pintea a mai menționat că odată cu aceste cercetări ar putea avea loc oserie de descoperiri surprinzătoare, una dintre ele putând avea legătură cuvechimea acestei biserici, care ar putea fi alta decât cea cunoscută acum.

“Fiecare va ajuta cum poate și cum se pricepe pentru a restaura, pune în valoare și poate chiar schimba încadrarea în grupa valorică A a acestei biserici. Am discutat pe larg acest subiect, trebuie refăcut acel studiu din 2001, trebuie obținute ceva acte, autorizație de construire, certificat de urbanism în regim de urgență, care se poate obține de la Consiliul Județean. Noi o să cerem fonduri de la Primăria Șomcuta Mare, de la Consiliul Județean sau, de ce nu, chiar de la Ministerul Culturii”, a concluzionat Aura Pintea, pentru Axanews.ro.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here