DISCRIMINARE – Rata șomajului, mai mare în rândul femeilor, în Maramureș

281

Dacă vorbim de șomajul pe sexe, femeile reușesc mai greu să-și găsească un loc de muncă. În Maramureș, rata șomajului în rândul femeilor a fost mai mare decât cea în rândul bărbaților, pe întreg parcursul anului.

“În primele luni ale anului 2019 rata șomajului a avut o evoluție descrescătoare, înregistrând o scădere de 0,11 puncte procentuale față de începutul anului, de la 3,21 % în luna ianuarie a.c., la 3,10 % în luna aprilie. Începând cu luna iunie rata șomajului are un trend crescător până în luna august, de la 3,11% la 3,29 %. Trimestrul III 2019 debutează cu o rată a șomajului în scădere sub pragul de 3%, înregistrând cele mai mici valori din ultimii ani respectiv 2,78% la 31 octombrie 2019. Numărul total al șomerilor înregistrați a avut de asemenea, o evoluție descrescătoare, pornind de la 6.377 în luna ianuarie a.c. până la 5.528 în luna octombrie, care este de altfel minimul celor zece luni din anul 2019.

De asemenea, numărul maxim de șomeri înregistrați pe parcursul acestor zece luni a fost în lunile iunie, iulie, august, cand erau înregistrați peste 6.400. Referitor la șomajul înregistrat pe sexe, rata șomajului masculin s-a situat, pe tot parcursul celor 10 luni, sub cea înregistrată în rândul femeilor”, a explicat Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș. Astfel, media ratei de șomaj în cazul femeilor a fost de 3,4%, în timp ce în cazul bărbaților a fost de 2,88%.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here