DIN NOU LA MODĂ – Costumele populare cerute de tineret

45

Costumele populare, cele pe care pe vremuri părinții, bunicii și străbunicii noștri le purtau zi de zi, s-au împuținat și risipit, puțini oameni au mai păstrat tradiția. Astăzi numărul iubitorilor de tradiții și costum popular a crescut din nou.

Tinerii îmbracă tot mai frecvent costumele populare vechi la evenimentele speciale sau în zilele de sărbătoare. Mulți dintre ei merg duminica la biserică îmbrăcați în costum sau unii fac starea civilă îmbrăcați în port popular. Cât timp ia împistrirea unei cămăși populare? |mpistrirea unei cămăși populare este o muncă relaxantă care diferă în funcție de timpul acordat.

„Sunt mai multe criterii de care depinde timpul de împistrire a unei cămăși populare. In primul rând depinde de timpul pe care îl aloci. Dacă spre exemplu, ar fi să nu mai faci nimic altceva și să lucrezi zilnic pe ea, poți termina o cămașă în aproximativ o săptămână. Acuma depinde și de modelul pe care îl alegi. Sunt cămăși mai încărcate, care au mai mult model, sunt cămăși mai simple cu mai puțin, depinde de preferința clientului. Un alt criteriu important este pânza. Și aceasta poate fi de mai multe feluri. Este pânză mai rară, pânză mai deasă, pânză mai groasă sau pânză mai subțire. Tipul de pânză pe care îl folosesc eu se numește Datina. Este un model de pânză de mijloc, nici prea deasă, nici prea rară, dar nici prea subțire materialul sau prea gros”, spune Veronica Roman din Târgu Lăpuș.

Aceasta ne mai spune că pânza o cumpără de la magazin, apoi ea coase și modelează după mărimea cerută. |n afară de pâna Datina, cu care lucrează ea, mai sunt și alte tipuri de pânză, spre exemplu Albinița, pânza de in topit, care e mai greu de făcut, sau mai sunt pânzele de la Chioar sau cele de la Groșii Băii, care sunt mai complexe și mai greu de lucrat.

„Și pentru poale îți ia în jur de o săptămână să le faci, la fel cu material cumpărat, numai să-l coși. Și acestea pot fi de mai multe feluri, cu pliuri într-o parte sau cu pliuri în două părți, cu dantelă sau fără, după preferința clientei”, spune aceasta. Prețul costumelor diferă de la un model la altul Firicel Grigor, din Chiuzbaia, ne spune care sunt pre- țurile unui costum popular întreg, dar și a gubelor de lână prelucrate manual.

„Să facem un costum popular complet pentru bărbați, compus din cămașă, laibăr și izmene, ne ia în jur de două săptămâni (lucrăm două persoane), iar prețul unui astfel de set ajunge undeva la 1000 de lei aproximativ. Totodată facem și costume pentru femei sau gube din lână prelucrate manual. Acolo e un proces mai lung pentru că se fac pe etape. Luăm lâna brută de la oi, apoi se prelucrează și trece printr-o serie de etape până ajunge la produsul final, toate se fac de către noi, manual. Prețul unei gube diferă în funcție de culoare. Poate fi albă sau neagră, gubele sunt unisex și costă 400- 450 de lei bucata. Uneori avem foarte multe comenzi, dar în perioada pandemiei au scăzut un pic cererile”, spune bărbatul de 40 de ani.

Daiana Filip are o mică dragoste pentru portul popular maramureșean, de o vreme încoace.„Nu întotdeauna mi-am dorit să mă îmbrac în haine populare dar, de când parcă a reapărut moda asta, m-a prins și pe mine. Îmi plac foarte mult cămășile acelea cu model simplu și cu dantelă multă, lucrată manual. Au un preț destul de măricel unele, dacă le cumperi de pe site-uri profesioniste, dar e un preț corect. Sunt frumoase iar detaliile cu care sunt lucrate le fac chiar speciale”, spune fata. „Când văd duminica, la biserică, familii îmbrăcate în costume populare parcă îmi dau o stare de bine. Aceeași senzație o am și când merg la bunici la țară sau peste deal, unde tradiția se păstrează cel mai bine”, spune Andrada Rus din Baia Mare.

Veronica Barbos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here