DIN NEFERICIRE – Maramureșul, expus oricând unui accident de mediu serios

266

Epoca modernă și industrializarea au adus Maramureșului multe probleme care fac încă și acum rău oamenilor, dar și mediului înconjurător. O știe toată lumea. Maramureșul are mari probleme de mediu, mai ales ca urmare a perimetrelor miniere care s-au închis și care acum câțiva ani erau aducătoare de locuri de muncă și de bunăstare pentru locuitorii din unele zone ale Maramureșului care acum se zbat în sărăcie.

Autoritățile de mediu județene recunosc că în județ este posibil oricand un accident de mediu cu consecințe greu de anticipat. Maramureșenii sesizează și ei problemele de mediu, dar totul se reduce la bani. Atata vreme cat nu se alocă fonduri pentru ecologizări făcute ca la carte, aceste probleme nu vor găsi rezolvare, ba din contră.

Autoritățile de mediu au făcut verificări anul trecut ale amplasamentelor aparținând societății Remin sau a celor predate spre ecologizare celor de la Conversmin.

“Măsurile punitive luate de către CJ MM nu rezolvă problemele reale ale acestui sector, atata timp cat nu se alocă finanțări constante și nu se stabilește un program sectorial bine definit, pe durată medie sau lungă, existand oricand posibilitatea unor accidente/incidente de mediu, cu consecințe greu de estimate, dar cu tendințe clare de imposibilitate de predicție și evaluare anticipată a efectelor. Suntem sesizați de către cetățeni cu privire la poluarea apelor de suprafață cu ape de zăcămant, acele ape de mină. Sesizări avem legate și de praful care se ridică de pe iazurile neecologizate, dar măsurile pe care le impunem nu pot fi realizate fără alocarea de fonduri financiare”, a declarat Marcela Chindriș, șeful Gărzii de Mediu Maramureș.

În altă ordine de idei, Garda de Mediu Maramureș a aplicat anul trecut zeci de amenzi celor care au fost prinși în ilegalitate, în total fiind vorba despre 36 de amenzi aplicate în valoare de 562.000 lei. În total au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale, dintre care patru au fost de tip “Avertisment”.

Potrivit declarațiilor făcute de către Marcela Chindriș, comisar-șef Garda de Mediu Maramureș, “o categorie importantă de inspecții realizate anul trecut au făcut obiectul investițiilor din fonduri europene pe care le-am abordat cu prioritate și rigurozitate pentru a nu îngreuna buna desfășurare a proiectelor, nefiind înregistrate disfuncționalități în acest sens”.

Băiuțenii, sătui de ape colorate

Băiuțul este poate una din zonele cele mai afectate de problemele din minerit. Aproape în fiecare primăvară apele de mină ies la suprafață. Dezvoltarea turismului în zonă este misiune imposibilă atata vreme cat problemele de mediu țin departe turiștii. Și uite cum zona se zbate în sărăcie, deși are un potențial fantastic.

“Problema e gravă. Primarul trebuie să sesiseze pe cei de la Ape, pentru că apa de la mină se duce în raul Lăpuș și mai departe unde se duc oamenii la pescuit. Pestele e contaminat și nu e bine pentru sănătatea lor”, spune Livia.

“Ne-am cam săturat să tot reclamăm apele de mină. Nu se întamplă nimic. Murim aici încet, apa nu e bună, locuri de muncă nu avem, trebuie să mergem la Targu Lăpuș dacă vrem o paine pe masă. Așa nu se mai poate. Chiar nu poate face nimeni nimic pentru noi sau noi contăm numai atunci cand au nevoie de voturi? Copilul meu crește cu ape de mină langă casă. Vi se pare normal?”, adaugă Marcel.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here