DIN IULIE- În Maramureș ar trebui să avem colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții

230

Luna iulie ar trebui să aducă în fiecare localitate a județului colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții, potrivit OUG 74/2018.  Cele patru fracții sunt plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere. Colectarea ar trebui să se facă de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case). La gospodăriile individuale (case), colectarea ar trebui făcută în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate.

Este interzisă amestecarea deșeurilor, respectiv este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011. Maramureșenii de la sate trebuie să știe că pentru plastic/metal avem sacii galbeni, pentru hartii/carton sacii albaștri, verde pentru sticlă și negru pentru deșeurile reziduale, aici fiind incluse totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Garda de Mediu Maramureș spune că sunt zone în județ, cum este Targu Lăpuș, Seini sau Borșa unde se practică deja această colectare selectivă, dar autoritățile locale sunt cele care trebuie să se ocupe de implementarea acestei legislații de mediu.

“Vreau să vă spun că noi am lăsat atunci cand am făcut controalele de salubritate ca măsură implementarea acestei directive pană la 30 iunie. Nu știu cate primării au reușit, că nu am cum să îi verific acum pe toți. Dar degeaba ne zbatem noi atata, ca autorități de mediu, dacă puterea e la autoritățile locale. Ideea este că dacă nu vor colecta selectiv, vor trebui să plătească mai mult, se suprataxează. Implementarea acestor măsuri cade în sarcina autorităților locale. Legea permite încheierea de contracte cu mai mulți operatori, iar unele primării din județ au înțeles asta. Se mișcă ceva în sensul ăsta la Targu Lăpuș, Seini sau Borșa, ei fac colectare selectivă. Dar acea țintă de 35% care trebuia atinsă de UAT=uri, foarte puține au reușit acest lucru”, a explicat Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș, pentru “Axanews.ro”.

“La Borșa se face colectare selectivă încă din 2013, cand au fost distribuite în oraș containere tip iglu pentru trei fracții. Încă este greu pentru oameni, pentru că încă le pun pe cele care trebuiesc selectate alături de deșeurile menajere. Dar de la o zi la alta este tot mai bine. Dacă a fost greu să implementăm acest sistem? Vă spun doar că 90% dintre borșeni au trăit sau încă trăiesc în țări occidentale (Italia, Anglia, Belgia, etc) unde acest sistem este obligatoriu încă de acum 20 de ani. Fiind obișnuiți acolo, a fost ușor să facă același lucru și acasă, la Borșa”, a spus, pentru “Axanews.ro”, primarul din Borșa, Ion Sorin Timiș.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here