DIESELUL, NEPOPULAR – Mașinile electrice tind să devină preferatele românilor

83

Mai bine de o treime dintre români ar cumpăra o mașină electrică. Este rezultatul unui studiu făcut la nivel european pentru a arăta cat de mare este interesul europenilor pentru o astfel de mașină.

Studiul a arătat faptul că în România și în Italia, interesul față de mașinile electrice se situează la cotele cele mai înalte, doar 16% dintre germani plănuiesc să cumpere o mașină electrică, majoritatea alegând motorul pe benzină. Același studiu a mai scos la iveală faptul că motoarele Diesel sunt în declin la nivel european, lucru care poate este surprinzător pentru unii.

Așadar, în România și Italia 36% dintre respondenții chestionați în cadrul unui studiu s-au pronunțat în favoarea autovehiculelor cu propulsie electrică.

“La nivel european, cehii sunt și mai sceptici decât germanii, doar 13% dintre ei fiind deschiși la ideea ca următoarea lor mașină să aibă propulsie electrică. Motivele pentru care o mașină electrică nu constituie, în toate cazurile, prima opțiune pentru următoarea achizi]ie auto sunt diverse, dar cert este că pe primele locuri se situează prețul ridicat, densitatea încă redusă a stațiilor de încărcare și problema autonomiei.

Pentru români, principala reținere în a cumpăra o astfel de mașină o reprezintă prețul, indicat de 44% dintre cei care au participat la studiu. În schimb, în Germania, autonomia mașinii este percepută ca un factor critic, 68% dintre respondenți menționând-o ca fiind motivul pentru care preferă în continuare un autovehicul cu motor convențional”, arată cei care au făcut acest studiu de piață.

Și totuși, argumentele împotriva mașinilor electrice sunt în scădere de la an la an, pe măsură ce avantajele e-mobilității sunt explicate și promovate mai intens.

Același sondaj mai arată și faptul că motoarele diesel cunosc un declin în Europa, doar 21% dintre români luand în considerare mașinile cu această motorizare pentru o viitoare achiziție. Poate surprinzător este că în Germania și Ungaria, dieselul are un coeficient de aprobare de doar 13%, cel mai mic din toate țările în care s-a derulat sondajul.

La polul opus se află doar Turcia, unde aproape jumătate dintre cei intervievați se văd conducând o mașină cu motor diesel. Rezultatele fac parte din studiul “Trăind în Europa”, realizat în prima lună a acestui an, în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here