DIASPORA – Antonio Nyerjak, de la folk la politică și… străinătate

2088

Născut în Cavnic, Antonio (Toni) Nyerjak este plecat de 22 de ani din România și nu știe dacă se va întoarce prea curând acasă. A plecat în 1993 în Israel, unde a stat trei ani, după care drumurile vieții l-au purtat în Ungaria, Germania, Spania și Belgia, țară în care locuiește de nouă ani.

“Am plecat în Israel atras de mirajul străinătății și de faptul că tatăl meu lucrase acolo. Deși eram tânăr nu mi-a fost ușor. În aceea perioadă mi s-a născut fiul și nu l-am văzut decât în poze. Nu era Internet și cu soția corespondam prin scrisori și vederi, iar uneori o sunam pe telefonul fix de la mina Cavnic și mai vorbeam.

După ce am muncit în mai multe țări, m-am stabilit în Belgia, unde am o firmă de construcții. Îmi place acolo pentru că oamenii sunt pragmatici, deși foarte reci.

Nu mi-a fost ușor în acești ani, pentru că am sesizat de multe ori că atunci când le spuneam străinilor că sunt român, zâmbetul lor se transforma în rictus”, a declarat, pentru Glasul Maramureșului, Antonio Nyerjak.

Antonio Nyerjak vorbește mai multe limbi: română, maghiară, germană, franceză, engleză, italiană, spaniolă și ebraică, dar se descurcă și cu portugheza și catalana. Speră să se întoarcă acasă într-o zi, dar acum nu poate, din cauza unor probleme familiale. Consideră că ar putea pune în practică în România experiența acumulată în acești ani, dar mai are de așteptat.

# Folkul, marea pasiune a lui Toni Nyerjak

Antonio Nyerjak este cunoscut în Maramureș ca intrepret de folk. A luat contact cu acest gen de muzică în anii ’70, când în Cavnic funcționa un cenaclu condus de Nicu Doboș.

Inspirat de concertele de muzică folk pe care le-a vizionat în orașul natal, Antonio Nyerjak și-a cumpărat și el o chitară, iar peste ani a ajuns pe afișele unor spectacole pe care se mai aflau Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Maria Gheorghiu, Dinu Olărașu sau Emeric Imre.

“Mă consider un amator foarte pasionat de folk. În acest domeniu am fost un autodidact și dintr-un <<zdrăngănitor>> la chitară în jurul focurilor de tabără am ajuns, în timp, să cânt pe scene mai serioase.

Între anii 1990-2000 chiar am câștigat câteva premii la festivaluri organizate în Maramureș și în alte județe din Ardeal. Am cântat cel mai mult alături de trupele Flores Cavnic și Nord-Folk Baia Mare și soliștii Cosmin Lauran și Traian Minghiraș”, spune Antonio Nyerjak.

Acum mai cântă doar ocazional când este invitat la centrele culturale românești din Belgia sau la întâlnirile cu prietenii organizate în țara de adopție sau în țară.

# Implicat în viața politică și socială din România

Aflat la mii de kilometri de țară, Antonio Nyerkjak este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în România. Este înscris într-un partid politic și face parte din federația națională YMCA România, prin intermediul căreia derulează o serie de activități pentru elevii din Cavnic, în cadrul bisericii catolice din localitate.

A fost consul onorific al României în Capitala Europeană Culturală 2015 Mons (Belgia) și se mândrește cu faptul că a creat pe Facebook grupul “Votul tău contează!”, prin care îi îndeamnă pe români să meargă la vot, indiferent de opțiunea politică.

“Toată lumea acuză clasa politică pentru ceea ce se întămplă în România, dar politicienii sunt doar niște exponenți ai societății.

Cred, totuși, că în februarie 2017 s-a născut o societate civilă nouă, care nu mai militează pentru satisfacerea unor necesități materiale.

Am participat și la mitingul românilor din diaspora de la București. Nu a fost ceva neobișnuit ce s-a întâmplat. Neobișnuită a fost intervenția jandarmilor. Dacă voiau să elibereze Piața Victoriei, trebuiau să o facă la ora 16, când s-au înregistrat primele incidente și erau doar 1.000 de oameni în piață.

Până la urmă a fost o acțiune frumoasă, nu mă așteptam să vină atâta lume. Explicația este că aproape fiecare român are o rudă plecată în străinătate”, declară Antonio Nyerjak.

Toni Nyerjak spune că românii din diaspora sunt  “oameni care stau cu bagajul făcut și așteaptă doar o oportunitate de a se întoarce acasă”.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here