DEZBATERE – Maramureşenii, împărţiţi în două tabere de referendum. Tu ce opinie ai?

407

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată în 11 septembrie în plenul Senatului, asta după ce 107 senatori au votat pentru, 13 contra, iar 7 s-au abţinut. Referendumul va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00.

Întrebarea care le va fi adresată cetăţenilor şi la care aceştia trebuie să răspundă cu „da” sau „nu” va fi: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

# „Dumnezeu, la început, a creat pe Adam şi Eva”
Numeroși maramureșeni spun că se vor prezenta la urne zilele viitoare și vor vota pentru redefinirea familiei, deoarece vor normalitate. „Pur și simplu, vreau să îmi exercit dreptul meu de a vota pentru ideea ca familia să fie considerată a fi alcătuită din soț, soție și copii. Iar soțul să fie bărbatul și soția să fie femeia”, precizează un băimărean de 53 de ani.

„Referendumul pentru familie este de mare importanţă, pentru că într-o lume în care anormalul vrea a deveni normal, unii vrând ca familia să poată fi alcătuită din doi bărbaţi sau din două femei, românii au ocazia de a spune: <<Opritiţi-vă! Dumnezeu la început a creat pe Adam şi Eva, două persoane de sex opus, nu de acelaşi sex>>. Bărbat şi femeie, aceasta a fost şi este adevărata familie! Trebuie precizat faptul că acest referendum doreşte modificarea articolului 48, alineatul 1, prin care se defineşte căsătoria şi reiese din acesta că, după căsătorie, aceste familii vor avea copii. De asemenea, articolul 26 din Constituție care asigură protecția legii celorlalte tipuri de familie (monoparentale, familiile formate din nepoți și bunici) rămâne neschimbat. Pentru aceasta îndemn pe toată lumea ca pe data de 7 octombrie să meargă la vot, de data aceasta nu pentru a vota corupți sau onești, ci pentru a păstra normalitatea”, declară și Ancuța-Dumitrița Avram, studentă a Facultății de Informatică din Baia Mare.

# “Era nevoie de acest referendum!”
De asemenea, maramureșenii se tem de faptul că pe viitor ar putea fi legalizate căsătoriile între persoane de același sex și în țara noastră. „Era nevoie de acest referendum, deoarece în Constituţie nu e menţionat foarte clar ceea ce înseamnă căsătoria, adică uniunea dintre un bărbat şi o femeie, iar unele grupări <<ideologice>> s-ar putea folosi de această stipulare neclară, pentru a forţa <<oficializarea>> anormalităţii (adică pseudo căsătoria dintre un bărbat şi bărbat sau femeie şi femeie), aşa cum o vedem deja extinsă, precum o tumoră malignă, în ţările aşa-zis civilizate din Europa şi nu numai. Aşadar, susţin acest referendum şi îi îndemn pe toţi românii să meargă la vot pentru a susţine normalitatea şi căsătoria aşa cum e firesc, dintre un bărbat şi o femeie!”, spune Ciprian.

“Din punctul meu de vedere, familia trebuie să fie alcătuită din tată, mamă şi copil sau copii. Nu din doi taţi şi două mame. Cred că nu e corect din punct de vedere moral şi religios. Nu cred că este normal să acceptăm degradarea societăţii, acceptând ceva ce nu se potriveşte cu normele noastre. Cred că familia tradiţională trebuie păstrată în continuare, pentru că, dacă ne pierdem şi moralitatea, ne pierdem coloana vertebrală, ca şi societate”, este de părere Mirela.

# Întoarcere în Evul Mediu?
Însă, există şi opinii contrare acestora. “Ce este, de fapt, Coaliția pentru Familie? Este un grup care face jocurile Rusiei și care dorește ca deciziile tuturor să fie controlate. Evul Mediu sau Epoca Întunecată este perioada spre care ne îndreptăm dacă cei de la Coaliția pentru Familie își pun în practică toate ideile. Acest referendum este doar primul pas. De acum încolo, societatea românească se înscrie pe o pantă descendentă care duce doar într-un singur loc. În brațele Rusiei și a totalitarismului”, consideră Robert C.

# O temă falsă, menită să atragă atenţia de la adevăratele probleme
Există şi… altfel de opinii. “Mă consider un om credincios în Dumnezeu! Totuşi, nu am nimic împotriva homosexualilor şi a lesbienelor, dar nici nimic în comun! Nu cred că legea trebuie să se schimbe pentru ei, însă nu despre asta este vorba aici şi acum. Nu îi înţeleg, consider că este o deviaţie, cumva. Am avut o reticenţă pe direcţia asta, până când am cunoscut astfel de persoane. Nu m-au deranjat, ba dimpotrivă, mi s-au părut de treabă. Consider că multă lume nu e sinceră în privinţa asta. Unii consideră că sunt “open minded”, dar în realitate nu sunt deloc, sunt foarte conservatori, dar se mint singuri şi vor să pară altfel decât sunt ei. Alţii se consideră mari cocoşi împotriva ideii, dar, de fapt, sunt în acelaşi fel ca şi cei pe care, perfid, îi contestă. Ceea ce vreau să spun este faptul că nu e treaba noastră ce fac acei oameni în dormitorul propriu, atâta vreme nu ne afectează viaţa, existenţa noastră, până la urmă. Când alunecă pe alte căi care contravin comunităţii e altceva. Însă, legea interzice clar căsătoria între gay. Atunci pentru ce mergem la referendum? Constituţia nu se poate modifica, pe segmentul ăsta, prin referendum, de fapt nici nu asta se doreşte şi, până la urmă, nici nu se poate. Cu toate că eu cred cu sinceritate în uniunea dintre bărbat şi femeie, cred că este o temă falsă, fără finalitate. Lumea nu vede dincolo de problema expusă. Cred că este o modalitate smart a unor indivizi, strategi politici, de a atrage atenţia de la marile probleme ale ţării. Au fost câteva brand-uri, gen “m..e PSD” sau “#rezist”. Iată cum au reuşit să atragă atenţia de la aceste chestiuni, printr-o falsă problemă. Consider că actuala Putere încearcă să atragă capital politic, profitând, în mod ipocrit, de religie, credinţă şi oameni sinceri cu adevărat. Cum pot vorbi de familie tradiţională oameni care îşi înşeală nevestele sau aflaţi pe la a cincea căsătoria ori care au neveste de vârsta fiicelor sau, mai rău, ale nepoatelor? Nu trebuie să ne aliniem la standardele europene în ceea ce priveşte credinţa noastră, însă nici nu cred că trebuie să fim atât de naivi încât să profităm de naivitatea sinceră a românilor. Pentru ce se cheltuie atâţia bani? Este un efort financiar inutil. Aceşti bani puteau fi direcţionaţi către alte scopuri. Sunt atâţia bolnavi fără niciun fel de sprijin”, consideră David.

# Referendumul promovează dezbinarea
Sunt maramureşeni care cred că acest referendum a adus dezbinarea românilor. “Acest referendum promovează ura, intoleranța faţă de semeni și dezbinarea socială. Iar campania furibunda propagată de adepții familiei tradiționale folosesc drept arme copiii și frica. Exact ca politicienii. Eu cred că România trebuie să depășească etapa judecării aproapelui în funcție de religie, sex sau orientare politică și să pornească reforma socială de la valoarea pe care o dă societatii noastre fiecare individ în parte și de la argumente mai solide decât “crede și nu cerceta”. În plus, la 30 de ani de la Revoluție, cred că e cazul să ne dezlipim urechea de ușa vecinului și să ne vedem fiecare de propriile păcate. Din aceste considerente, dar și pentru ca referendumul mi se pare o cheltuială inoportună, eu nu voi participa la vot”, apreciază Doina.

# Adevărul despre referendum
Conform republica.ro, referendumul nu va produce efecte juridice, întrucât, chiar și cu textul actual, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă, existând deja un articol clar în Codul Civil, care spune că „prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”. Aşadar, Dacă se modifică art. 48 nu se va face simțit nici un efect în plan legal. Legea organică, în speță Codul Civil, deja specifică, la art. 258 alin (4), că „în sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.

Trebuie precizat faptul că, pentru ca un referendum să „treacă”, e nevoie să se îndeplinească, cumulativ, două condiții, conform art. 5 din Legea 3/2000. Asta înseamnă, conform ultimelor modificări aplicate după încercarea de suspendare a preşedintelui, în 2014, să vină la vot 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (5,67 milioane) şi minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (4,72 milioane) să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”).

# Coincidenţă sau conspiraţie?
Ciudat sau nu, referendumul se încheie în data de 7 octombrie, atunci când sunt sărbătoriţi Sfinţii Serghei şi Vah. Conform unor surse, comunitatea LBGT (Lesbian Bisexual Gay Transgender – deci, lesbine, bisexuali, homosexuali şi transsexuali) îi consideră “martirii gay”.

Alte surse consideră o aberaţie denumirea atribuită acestora şi menţionează că cei doi sfinţi au trăit în vremea Împăratului Maximian (286-305). Ei erau creştini în ascuns, căci împăratul era un persecutor al creştinilor. Au fost descoperiţi lui Maximian că se închinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Aceştia, refuzând să aducă jertfe zeilor, au fost lipsiţi de însemnele demnităţii militare, îmbrăcaţi în haine femeieşti şi purtaţi prin cetate, în semn de batjocură, conform crestinortodox.ro. Ei au murit pentru Hristos, au fost sanctificaţi şi sunt consideraţi ocrotitorii Olteniei.

Lavinia-Codruța HERMAN, Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here