DEZASTRU? – Cutremurele lovesc insula Hawaii după erupţia vulcanului Kilauea

469
Hawaii Volcanoes National Park. 1975 earthquake damage to Crater Rim Drive. November 25, 1975. - ID. HVO 344ct - hvo00344 - U.S. Geological Survey - Public domain image

O serie de cutremure, inclusiv unul cu o magnitudine puternică de 6,9, au avut loc vineri pe Insula Hawaii, unde vulcanul Kilauea aruncă fântâni de lavă în zone rezidenţiale şi forţează sute de evacuări. Institutul geologic american (USGS) a anunţat că cel mai sever seism s-a produs la 12:32 p.m. (2332 GMT) măsurat la 6.9, o magnitudine capabilă să provoace daune grave.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a redus din temerile că seismul, al cărui epicentru a fost în zona sudică a vulcanului, ar provoca un tsunami, deşi a generat schimbări ale nivelului mării în jurul insulei de 15,7 cm.

Cutremurul a făcut să se clatine clădirile de la Centrul Comunitar din oraşul Pahoa, unul din cele două centre de evacuare din zonă, înfiinţate în grabă, după ce lava a început să iasă prin fisurile din pământ sau asfalt din cartierele aflate în apropiere.

O nouă fisură a apărut vineri într-unul din acele cartiere, Leilani Estates, la aproximativ zece kilometri de vulcan, a declarat Agenţia de Apărare civilă din Hawaii, crescând la patru numărul acestor crăpături.Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani din lume şi unul dintre cei cinci de pe insulă, a fost în erupţie constantă timp de 35 de ani. Exploziile de lava ale vulcanului au acoperit vineri circa 48 de kilometri pătraţi (125 kilometri pătraţi), potrivit Studiului geologic american. Oamenii de stiinta spun ca este aproape imposibil sa se prevada cat de mult va dura o eruptie.În jur de 1700 de persoane au fost evacuate din zona rezidenţială după ce oficialii au anunţat că lava va fisura drumurile. Nu au fost raportate victime, morţi sau răniţi.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here