DESTINAȚIA FAVORITĂ A ELEVILOR – Planetariul Baia Mare împlinește 50 de ani în 2019

420

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, a fost înființat în data de 1 iulie 1969 și este unicul din această regiune a țării. Din data de 1 iulie 2014, Planetariul Baia Mare a revenit la numele său inițial de Complexul Astronomic Baia Mare.

# Una dintre destinațiile favorite ale turiștilor

Complexul Astronomic Baia Mare este, de cinci decenii, destinația predilectă a publicului școlar, a celui turistic și a comunității locale.

“Inaugurat în 1969 sub tutela Consiliului Popular Județean Maramureș, din 1971, Planetariul, cu titulatura de Complexul de Astronomie Populară Baia Mare, a trecut în subordinea Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Baia Mare, situație păstrată până în 1991. Atunci, Inspectoratul pentru Cultură, cu acordul Primăriei Baia Mare, a inițiat integrarea Planetariului Baia Mare în cadrul Muzeului Județean Maramureș“, precizează reprezentanții Complexului Astronomic Baia Mare.

În 2007, după desființarea Muzeului Județean Maramureș, Planetariul a fost preluat ca secție de specialitate de către Muzeul de Mineralogie Baia Mare. Situația s-a păstrat până în data de 1 iulie 2014 când, în urma unei Hotărâri a Consiliului Județean Maramureș, Planetariul Baia Mare a redevenit, după 45 de ani de la înființare, o instituție de sine stătătoare, cu numele de Complexul Astronomic Baia Mare.

# 2018, an de sucess pentru Complexul Astronomic

2018 a fost anul aderării Complexului Astronomic Baia Mare la Rețeaua Națională a Muzeelor și anul unui parteneriat cu Societatea Națională de Astronomie Culturală.

Anul trecut a fost marcat, de asemenea, de colaborarea Complexului Astronomic Baia Mare, cu artistul fotograf Ilie Tudorel, prin Asociația ”Millennium”, sub forma unui duplex expozițional itinerant.

“Proiectul a fost compus din expoziția <<Constelații Românești Tradiționale>> și expoziția de fotografii <<Semnele Ceriului>>, menită să promoveze cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale în arhitectura tradițională din România. Cele două expoziții, care s-au completat dinamic au reprezentat atracții formidabile pentru publicul vizitator din locațiile în care acest duplex a fost prezentat”, informează reprezentanții Complexului Astronomic Baia Mare.

# Periplu expozițional prin țară

În ianuarie 2018 expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” a fost una dintre atracțiile prezentate la Miercurea Ciuc, în cadrul unui festival de astronomie organizat de Asociația ”Ucenicul Astronom”.

În data de 1 februarie 2018, în Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a fost vernisat duplexul expozițional, cuprinzând cele două expoziții ”Constelații Românești Tradiționale” și ”Semnele Ceriului”.  

În perioada 21 februarie – 31 martie 2018, expoziția itinerantă a Complexului Astronomic Baia Mare a fost găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea. Între 4 – 14 aprilie, dubla expoziție a revenit acasă, în Baia Mare, fiind prezentată în Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”.

În perioada 17 aprilie – 4 mai 2018, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” a fost itinerată la Timișoara, fiind prezentată în holul mare al Universității din localitate. În 9 mai 2018, de Ziua Europei, duplexul expozițional a ajuns și a fost prezentat la Negrești-Oaș, la Muzeul Țării Oașului, în cadrul Galeriilor de Artă ”Dr. Mihai Pop”, ale muzeului.

Între 10 iunie – 19 iulie 2018, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost gazda duplexului cultural inițiat de Asociația Millenium și Complexul Astronomic Baia Mare.

Iitinerarea expoziției duplex a ajuns și la Carei, la parterul Castelului Karoly, unde a fost prezentată între 5 octombrie – 5 noiembrie 2018. Luna trecută, duplexul expozițional a revenit, din nou, acasă.

În 2018, Complexul Astronomic Baia Mare a mai organizat activități specifice, cu ocazia Zilelor Maramureșului. În perioada 8-13 mai, evenimentul ”Haida, hai în Maramureș!” a inclus observații astronomice asupra Soarelui, organizate de planetariul băimărean în zona Câmpul Tineretului, dar și la sediu. De asemenea, în cadrul manifestării ”Crăciun în Maramureș”, luna trecută, a fost prezentat spectacolul ”Steaua Crăciunului” și au putut fi vizitate două expoziții recent deschise, ”Semnele Ceriului” și ”Imagini hibernale – expoziție de ilustrație digitală”.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here