DEPUNERI CERERI PLATĂ – Fermierii maramureşeni au fost mai disciplinaţi ca în anii trecuţi

518

Marţi, 15 mai, s-a încheiat termenul până la care fermierii puteau depune cereri de plată. Până la această dată, numărul fermierilor care au solicitat subvenţie a fost mai mic cu 400 faţă de anul trecut, când au fost depuse 34.875 de cereri. Cu toate acestea, suprafeţele declarate de agricultori, pentru care vor primi bani, au fost mai mari cu 6.000 de hectare.

Potrivit directorului Florin Urs, fermierii maramureşeni devin din ce în ce mai responsabili, respectându-şi programările făcute, astfel uşurând munca funcţionarilor de la ghişeele instituţiei, dar şi făcând economie de timp.

Pe data de 1 martie, a demarat campania de preluare a cererilor unice de plată pentru 2018. Perioada s-a încheiat şi nu se mai preiau cereri de la fermieri. S-a făcut o programare a fermierilor, pe zile, pe ore şi la funcţionari, iar fermierii, în marea lor majoritate, s-au comportat foarte bine şi au respectat programările. Evoluţia înregistrărilor a fost liniară, în sensul că programările s-au respectat, cu mici excepţii.

Solicitări pentru 148.346 ha de teren

La sfârşitul perioadei, adică marţi, până la orele amiezei au mai fost foarte puţini oameni care trebuiau să mai depună cereri.

“Asta înseamnă că fermierii au început să înţeleagă că e bine să respecte programările şi atunci timpul lor petrecut la noi a fost mult mai scurt. Numărul estimat al cererilor preluate aproape că s-a atins. Doar cu aproximativ 400 de fermieri au fost mai puţini faţă de anul trecut, şi faţă de ce am estimat noi, asta însemnând că 99% dintre cereri au fost depuse. Cei care nu s-au mai prezentat în acest an au făcut-o din motive obiective: unii au decedat, alţii sunt deja foarte în vârstă şi nu se mai pot deplasa la noi, iar unii şi-au dat terenul altora să-l lucreze, sau ei s-au transformat în altă formă de organizare şi aşa fermierul vechi n-a mai depus cerere, dar în locul lui apare PFA-ul lui, care de fapt e tot el. În privinţa suprafeţelor, acestea au crescut. Aproape 6.000 de hectare avem în plus, comparativ cu anul trecut. Deci chiar dacă au fost, ca număr absolut, mai puţini fermieri, suprafeţele totale au fost mai mari, lucru bun, pentru că până la urmă suprafaţa aduce banii din subvenţie. În cifră absolută, numărul de hectare solicitat a fost de 148.346 pe toate schemele de plată pe care ei puteau să aplice”, spune directorul executiv Florin Urs.
Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here