DEMERS INEDIT ÎN SIGHET – Locuitorii cartierului Iapa vor să fie preluați de comuna Sarasău

10035

Cartierul Iapa a fost, cu zeci de ani în urmă, o localitate care nu a aparținut de Sighet. Odată cu cerințele apărute ca Sighetul să poată fi un municipiu, această localitatea a fost adăugată Unității Administrativ Teritoriale Sighet. Datorită nemulțumirilor înregistrate în ultimul timp legate de modul în care administația locală înțelege să răspundă problemelor cu care se confruntă iepenii (drumuri, apă, canalizare etc.) locuitorii din Iapa se gândesc serios să iasă din componența administrativă a Sighetului și să fie preluați de… comuna Sarasău.

“Ne-am săturat să fim luați în seamă doar când vin alegerile. Atunci devenim foarte importanți. Ni se promite tot sprijinul. Odată ce alegerile au trecut, rămânem doar cu promisiunile. Plătim impozitele aferente unui municipiu, dar avem  condiții de trai improprii .Văzând modul în care Sarasăul s-a dezvoltat în ultima perioadă și cum sunt tratate cu seriozitate problemele localnicilor de către administația locală am demarat o acțiune de strângere de semnături pentru a fi preluați de Sarasău’’, a spus unul dintre inițiatorii acestui demers inedit.

“Dacă locuitorii din Iapa își doresc cu adevărat acest lucru și dacă vor fi întrunite condițiile legale îi vom prelua”, a spus Ioan Covaci, primarul comunei Sarasău.

Demersul locuitorilor din cartierul sighetean trebuie să urmeze anumite proceduri. Nu este primul caz în care localități din Maramureș s-au separat, formând comune distincte (Coaș – Săcălășeni, Poienile Izei – Botiza, Gârdani – Sălsig) dar este pentru prima dată când locuitorii unui oraș vor să fie preluați de o comună. Trebuie strânse semnăturile locuitorilor  pentru inițierea unui referendum (întrucât sunt puține șanse ca referendumul să fie inițiat prin vreo hotărâre a Consiliului Local Sighet!). Dacă inițiativa celor din Cartierul Iapa, de a se desprinde de Sighet, va reuși, rămâne de văzut. S-ar putea ca administrația sigheteană să își schimbe strategia și să rezolve problemele celor din Iapa și atunci situația s-ar putea liniști.

Liviu Șiman

4 COMENTARII

  1. Indradevar interesul primăriei ptr cartierul iapa este jalnic dar marea vina o au consilierii care nu-și impun punctele de vedere și doleanțele cetățenilor nu ne întreabă nimeni nimic numai in an electoral nu suntem în stare să reabilităm rețeaua de apă toți sunt deștepți pentru a strinje bani și atît dar asta nu înseamnă că vom trece de la oraș la statutul de sat deoarece sarasaul este comuna nu accept sa dau calul pe măgar

  2. Doamne ajuta sa scapam de Ciuma ROSIE in frunte cu edilul Scubli! Nu a facut nimic pentru cele doua cartiere.A imbâxit primaria cu puturosi lui pentru salarii uriase.Asa ceva nu s-a vazut sa aduci apa de jos in sus cu cheltuiero de pompare.Cititi va rog istoria “Edificiul prostiei”din Portugalia.Copia fidela a edililor din administratia Sighetului.Doamne eu numai stiu cati bani a inghitot degeaba firma care a executat lucrarea de aductiuneune a apei si canalizare si mai stie si cineva care nu mai este printre noi si Domnul Bologa care conducea si verifica lucrarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here