DEJA VU! – Criza lemnului de foc se va repeta în Maramureș!

810

Practic, e simplu, doar ca toata lumea intoarce capul: lemnul taiat din padurile Maramuresului ajunge la marile firme austriece de prelucrare sau pleaca drept lemn de foc in Ungaria. Se intâmpla pentru ca ei dau preturi mai mari decât cetateanul român, iar Statul nu a intervenit nicicum ca sa-si protejeze populatia. Cu blocaj pentru export materie prima sau cu subventii la lemn de foc, asa cum ar fi logic. Drept urmare, Maramuresul ramâne in topul national al taierilor ilegale, conform Agent Green si a celorlalti care monitorizeaza, pentru ca omul simplu s-a dus si el in padure sa-si faca dreptate. Si a luat lemnul gratis, ori cu pretul unui dosar penal.

Ce se intâmpla acum? Stefan Graz, viceprimar al comunei Repedea, inginer silvic la baza, ne explica: „Criza ramâne. Au venit Schweikopfer si Kronospan si dau 300 de lei pe metrul cub de lemn. Si noi, primaria Repedea, avem 700 de hectare de padure in Parcul National Muntii Maramuresului, cu costuri de paza si nici un beneficiu. Totusi, am reusit sa aprovizionam populatia cu lemn de foc din padure, la 52 de lei la metru, dar cu lucrari si adus in rampa s-a ajuns la 130 lei la metru. Tot nu e 300, nu? De la agentul economic au iesit cel putin dublu!”
Si nu e singura primarie din Maramures care a avut reactia logica de a-si proteja cetatenii, comune din toate partile, proprietare de padure, au dat lemn la pret minim localnicilor, de la Baiut la Cicârlau si la altii. Mai multe voci spun ca singura solutie ca piata sa ramâna la pretul obtinut liber, „capitalist”, ar fi ca Statul sa ajute populatia, sa dea subventii, ca la gaz, familiilor modeste. Problema e ca Statul nu pare a fi foarte bogat si nici darnic la acest moment, nu-i asa? Cât despre silvici, un alt primar caruia ii ascundem identitatea, ne spune ca in discutiile avute la conducerea institutiei de profil din Maramures, spunând ca ai sai oameni nu au de unde scoate bani pentru asemenea preturi, la un necesar de cel putin zece metri cubi pe iarna, i s-a spus ca nici Romsilva nu e ONG, nu face fapte caritabile… Ca sa nu se ajunga iar la dreptatea fiecaruia, poate ca Statul ar trebui sa intervina…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here