DECLARAȚII PUBLICE – Maramureșul, primul loc la tăierile de lemn ilegale din România

205

Cele mai mari tăieri ilegale din păduri au loc în județul Maramureș. A spus-o public ministrul Mediului, Costel Alexe, la audierea de la începutul săptămânii în comisiile reunite ale Parlamentului.  Ministrul Mediului a precizat că în numai doi ani au fost tăiate ilegal din acest județ nu mai puțin de 110.000 metri cubi de lemn. Locul doi în topul tăierilor ilegale de lemn este ocupat de județul Bistrița-Năsăud, cu 30.000 mc tăiați ilegal, respectiv Sibiu, cu 20.000 mc cubi de lemn tăiat fără respectarea legii.

“Din rapoartele Gărzilor Forestiere au reieșit niște date clare. Cele mai mari hoții descoperite în ultimii doi ani și o spun Gărzile Forestiere, sunt în Maramureș, de unde au dispărut 110.000 mc de lemn, Bistrița Năsăud, cu peste 30.000 mc de lemn furați și Sibiu, cu peste 20.000 mc de lemn furați. Cluj, Caraș Severin sau Alba sunt alte județe unde se taie lemn ilegal și mult”, a spus ministrul interimar Costel Alexe.

Datele Direcției Silvice spun cu totul și cu totul altceva. Conducerea Direcției Silvice Maramureș subliniază că 48% din pădurile Maramureșului sunt ale statului, iar pentru aceste suprafețe există date oficiale privind volumul tăierilor ilegale de lemn.

“Nu avem asemenea volum de tăieri ilegale. Pentru pădurile care nu aparțin statului, nu cunoaștem date. Ca și comparație, în anul 2018 am avut 2581 mc din care 1097 infracțiuni, 269 contravenție și 1215 mc nejustificat de personalul silvic și imputat lor, în timp ce în 2019 am avut 1450 mc din care 538 infracțiuni, 114 contravenție și 798 nejustificat de personal”, a precizat Mihai Leșan, purtătorul de cuvant al Direcției Silvice Maramureș.

De cealaltă parte, Inspectoratul de Poliție al județului Maramureș arată că anul trecut au fost aplicate sute de amenzi pentru furt de lemn. Potrivit IPJ Maramureș, activitățile desfășurate pentru prevenirea infracționalității în domeniul silvic s-au materializat în 1107 controale din care cele mai multe pe linia legalității transportării materialului lemnos. Anul trecut, la nivelul județului Maramureș, au fost înregistrate 99 de apeluri prin SNUAU 112 privind transportul de material lemnos, cu mențiunea faptului că doar 16 au fost confirmate ca ilegale și sancționate contravențional. Totalul materialului lemnos confiscat sau ridicat în vederea stabilirii provenienței a fost de 3.139 mc, în valoare de aproximativ 830.000 lei.

În anul 2019, polițiștii au aplicat peste 300 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 630.000 de lei.

Poate ar mai merita amintit faptul că anul trecut un pădurar din Țara Lăpușului a fost ucis cu sange rece după ce a depistat un transport de lemn ilegal. Povestea pădurarului din zona Lăpușului a scandalizat opinia publică, romanii cerand autorităților măsuri urgente care să ducă la oprirea tăierilor ilegale de lemn din Romania.

Dragoș HOJDA

1 COMENTARIU

  1. Eu mă bucur că tăierile ilegale sunt în Transilvania. Iobagii ungurilor distrug Transilvania, așa Bucovina, Moldova și Muntenia rămân frumoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here