DECIZIE- Șoferii pot cere returnarea banilor pentru rovinietă dacă au vândut mașina

366

Maramureșenii care și-au vândut mașina pot cere de acum statului returnarea banilor pentru rovinietă. Acest lucru este posibil ca urmare a apariției în Monitorul Oficial al Ordinului Ministerului Transporturilor (MT) nr. 748/2019 pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. a tarifului de utilizare și a tarifului de trecere.

Potrivit actului normativ amintit mai sus, în cazul în care cel care vinde o mașină care are rovinietă valabilă poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Mai precis, actul normativ stipulează că maramureșenii pot cere bani pentru perioada cuprinsă între momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de vechiul proprietar (din momentul în care cele două roviniete se suprapun).

Toți maramureșenii care dețin mașini trebuie să plătească tariful de utilizare a drumurilor din Romania, adică rovinieta. Dacă circuli fără rovinietă riști să primești acasă în plic o amendă deloc ieftină. Asta în condițiile în care rovinieta pentru un an de zile te costă, în cazul unei mașini, puțin peste 100 de lei.

“În cazul în care pentru același vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puțin o zi, CNAIR – S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea fostului utilizator, în cazul înstrăinării vehiculului. Solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conțină toate informațiile cerute de CNAIR, se transmite acesteia, după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de acesta, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea acestuia și o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidența fiscală a vehiculului”, arată documentul.

“E un lucru bun, că erau niște bani pierduți până la urmă. Rovinieta, dacă nu se schimbau numerele, rămanea valabilă pentru noul proprietar, că e făcută pe mașină, nu persoană. Trebuia mai demult introdusă o astfel de reglementare, dar e bine și acum. Niște bani în plus nu strică niciodată”, a arătat Ana-Maria, șoferiță din Baia Mare.

„E bine, nu, dacă statul îți dă bani înapoi. Mi se pare normal ca să mi se returneze banii pe rovinietă. Deși la vanzarea mașinii proprietarul, dacă are rovinietă valabilă, poate cere ceva în plus de la cel care vrea să o cumpere. Oricum, nu sunt sume foarte mari, dar e un ban pană la urmă“, a adăugat Rareș B.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here