DECIZIE – Școala Populară de Arte ”Liviu Borlan” nu se desființează. Proteste anunțate de profesori

448

Decizia aleșilor județeni de a comasa Școala Populară de Arte a născut nemulțumiri în rândul unora dintre profesorii care activează la această instituție. Mai mult, au existat și ceva proteste în fața Palatului Administrativ, profesorii de la această instituție temându-se că vor rămâne fără pâine pe masă pentru familie.

Consiliul Județean a venit cu o serie de clarificări, iar, potrivit declarațiilor făcute de către Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș, „prima și cea mai importantă clarificare este aceea că, Școala Populară de ”Arte Liviu” Borlan nu va mai fi o entitate juridică de sine stătătoare, ci va deveni parte a Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan”, cu un șef care va conduce această secție”.

„Programa pentru anul școlar 2019 – 2020 va fi stabilită în vara acestui an, însă și noua organigramă prevede tot 19 posturi de profesori, câți sunt în prezent, cu mențiunea că se dorește scoaterea la concurs a posturilor aflate în prezent la plata cu ora, pentru a fi ocupate de profesori titulari.  Clădirea în care își desfășoară activitatea Școala de Arte ”Liviu Borlan” rămâne cu aceeași întrebuințare educațională, iar elevii înscriși la diferite specializări nu vor avea de suferit, diplomele de absolvire eliberate la finalul anilor de studiu de către Ministerul Educației Naționale fiind aceleași ca și până în prezent, iar cursurile se vor desfășura, și de anul viitor, în aceleași spații. Mai mult, pentru a nu fi afectată programa educațională a anului școlar 2018 – 2019, profesorii vor rămâne pe funcții până la 1 iulie 2019, urmând ca, în noua organigramă, să opteze pentru un post similar în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan”. Posturile vacante, ocupate de profesori la plata cu ora, vor fi scoase la concurs, iar în cazul profesorilor titulari, aceștia vor fi transferați, cu acordul lor, pe noua structură”, arată Zetea.

„Reorganizarea celor două instituții de cultură are ca principale obiective o politică unitară și o viziune strategică, respectiv centralizarea resurselor financiare, umane și materiale și exercitarea unui management unitar. Se dorește o conducere unitară a activității, care poate oferi perspectiva elaborării unor programe și proiecte care să utilizeze și să pună în valoare toate resursele de care dispune instituția și să acopere toate nevoile de cultură, pe categorii de beneficiari și tipuri de servicii oferite.
Prin această reorganizare va putea fi elaborat și gestionat un singur buget de venituri și cheltuieli, existând o mai bună organizare și distribuire a sarcinilor și atribuțiilor, astfel încât să se obțină rezultate optime pe toate tipurile de activități. Va exista un singur aparat administrativ care să asigure activitatea economică, financiar-contabilă, administrativă, gestiunea resurselor umane, ceea ce generează economii la bugetul de stat”, a mai completat Zetea.

„Voi cere să ni se pună la dispoziție toate documentele din care reiese modul în care a funcționat Școala Populară de Arte. Reducem posturile de conducere la un singur manager și un singur cotabil-șef, însă contabilul-șef de la Școala Populară a acceptat deja să fie mutat ca și contabil în noua structură. Personalul auxiliar al unității școlare are posibilitatea de a opta pentru posturile care se regăsesc în noua organigramă, iar doar acolo unde situația o impune, vom organiza concurs. Angajații Școlii Populare rămân, pe mai departe, în structurile Consiliului Județean Maramureș, însă se vor regăsi în altă parte. Noul manager care va fi desemnat în maxim 120 de zile de la adoptarea hotărârii de Consiliu Județean se va ocupa să aplice această organigramă”, a concluzionat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Numai că aceste lămuriri aduse de administrația județeană nu au calmat spiritele. Din contra, pentru săptămâna viitoare sunt anunțate proteste ale profesorilor de la Liviu Borlan, cărora nu li se pare corecta corecta aceasta decizie și noile reguli impuse de la județ.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here