DEBUT AN ŞCOLAR – Preţuri uşor majorate în Maramureș, la chirii pe piaţa imobiliară

603

Se apropie cu paşi repezi debutul unui nou an şcolar, iar în o lună de zile va debuta noul an universitar. Acum părinţii se agită să găsească o chirie bună pentru copiii lor, la fel şi studenţii care au ajuns la facultate în municipiu. Din fericire pentru elevi şi studenţi, pe piaţa imobiliară oferta pentru închirieri de apartamente este destul de bogată, chiar mai mare faţă de alţi ani.

Zoia Bozău, specialist în imobiliare, spune că pentru această perioadă avem mai multe oferte pentru chirii, iar din această cauză preţurile nu au urcat foarte mult. În cazul garsonierelor, preţurile pleacă de la 120 euro/lună şi pot ajunge până la 160 euro. Însă găseşti garsoniere pentru închiriere şi la 100 euro pe lună, dar în zone rău famate.

“La apartamentele cu două camere chiria era de 200 euro, dar acum găseşti şi la 160 de euro/lună. Ştim că, în general, rata preţurilor la chirie urmează rata preţurilor la vânzări, dar parcă acum nu se mai întâmplă asta. La vânzări preţurile au explodat, pe când la chirii ele nu au crescut atât de mult. Adevărul este că sunt multe apartamente de închiriat, asta înseamnă că piaţa imobiliară este vie, ceea ce este foarte bine. Lumea scoate banii de la ciorap şi din bănci. Nu cred că se va schimba ceva în perioada care urmează, septembrie-octombrie fiind luni bune pentru chirii, iar octombrie-noiembrie pentru vânzări. Decembrie este perioada sărbătorilor, iar lumea o lasă mai moale”, a spus, pentru Axanews.ro, Zoia Bozău.

Preţul chiriei la un apartament cu o cameră pleacă de la 150 euro şi poate ajunge la 180 euro, în timp ce la un apartament cu două camere preţurile variază între 140 şi 250 euro.

“Se caută chiriile în centru, aici preţurile sunt şi mai mari, e adevărat, dar pe cartierul Vasile Alecsandri nu se găsesc aproape deloc chirii. Cei care vin spun că nu sunt interesaţi de această zonă din cauza a ceea ce văd la scările de bloc. Zona s-a dezvoltat foarte frumos, dar clientul are banul, el decide”, a adăugat Zoia Bozău.

Baia Mare, uşoară creştere la preţuri

O analiză a plaftformei Imobiliare.ro făcută la finele lunii iulie arată că dintre reşedinţele de judeţ ale ţării, cele mai mari creşteri de preţ pe segmentul apartamentelor au avut loc, în al doilea trimestru al acestui an, în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamţ (5%), Târgovişte (4,8%) şi Buzău (4,5%). La polul opus, Baia Mare a înregistrat o uşoară scădere (de 0,1%) a aşteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variaţii de preţ fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploieşti (+1,2%) şi Satu Mare (+1,2%).

Aceeaşi analiză de piaţă a mai scos la iveală că între oraşul cu cele mai scumpe şi acela cu cele mai ieftine apartamente există o diferenţă de aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here