DE VIITOR – Tinerii din țară și cei din diaspora sunt încurajați să facă agricultură

306

La început de an, tinerii care vor să facă agricultură au vești încurajatoare. Legea, care le acordă dreptul de a beneficia de 50 de hectare de teren agricol, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Terenulva fi dat prin atribuire directă de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), cu contract de arendare/concesiune. Ideea cu atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri aparține fostului ministru al agriculturii, Achim Irimescu, în prezent, ministru plenipotențiar Reprezentanța permanentă a României la UE, Bruxelles.

Pe 6 decembrie 2015, Irimescu, ministru al agriculturii la acea vreme, declara că tinerii fermieri vor beneficia de 50 ha teren agricol, cu condiția să se mute la sat și să devină fermieri. Pe 22 noiembrie 2016, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat modificările din Legea 268/2001 între care est e inclusă și propunerea lui Irimescu, și anume atribuirea directă de teren tinerilor cu vârsta de până-n 40 de ani.

Iată ce spune Legea: „Concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 de hectare, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme; în situația în care suprafețele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurențială reglementată de prezenta lege”.

Forța de muncă în agricultură este îmbătrânită

Actualul ministru al agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, după patru ani de la intrarea în vigoare a legii, că tinerii fermieri vor beneficia în premieră de 50 ha teren agricol. Astfel, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi submăsurii 6.1 din PNDR „Instalarea tinerilor fermieri”, se vor aloca aceste terenuri identificate în contractele de concesionare care expiră anul acesta și care nu vor mai fi prelungite. „Considerăm că este foarte important ca de acest terenr să beneficieze cei care se încadrează în categoria de tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură. Momentan, România are o suprafață de 230.000 de ha suprafață concesionată, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri. De asemenea, bugetul alocat noii sesiuni de proiecte va avea două direcții: una care să vizeze tinerii din România, iar cea de a doua, pe cei din Diaspora care doresc să se întoarcă în România și să facă agricultură, aspecte ce vor face obiectul unei negocieri cu Comisia Europeană in perioada imediat următoare”, a anunțat în spațiu public ministrul agriculturii, Adrian Oros.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here