DE TOATE PENTRU TOŢI – Şoferi vitezomani, fugari şi “cu alcool la bord”, pe şoselele din Maramureş

643

În Maramureş, au fost organizate acţiuni de amploare pentru combaterea vitezei excesive. Au fost amplasate radare în cascadă pe şoselele cu risc de accidente.

# Sancţiuni şi conducători auto “lăsaţi” fără permis
Consecinţele conducerii cu viteză sunt de multe ori tragice: pierderea unor vieţi omeneşti sau rănirea gravă a unor persoane care pot rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii. Pentru creşterea gardului de siguranţă rutieră şi reducerea victimizării populaţiei prin accidente rutiere, sâmbătă, 17 februarie, poliţiştii Serviciului Rutier Maramureş au organizat o acţiune împreună cu poliţiştii sătmăreni pentru combaterea vitezei excesive şi a altor abateri grave care pun în pericol siguranţa circulaţiei.

În cadrul acţiunii, au fost folosite mai multe aparate radar aflate în dotare, amplasate în cascadă pe drumurile şi în locurile cu risc sporit de producere a accidentelor rutiere. Astfel, între orele 10.00 – 14.00, au fost depistaţi şi sancţionaţi contravenţional 64 de şoferi care au apăsat prea tare pedala de acceleraţie. Şase conducători auto au rămas fără permisele de conducere. Valoarea amenzilor aplicate a depăşit suma de 35.000 de lei.

“Tot pentru prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie pe fondul vitezei excesive s-a acţionat în acest weekend şi pe raza oraşului Seini, pe DN 18 pe raza localităţii Rona de Jos, DJ 185 pe raza localităţii Bocicoiu Mare și DJ 183 – Săpânța. Poliţiştii au oprit pentru verificări mai mulţi conducători auto care s-au deplasat pe aceste drumuri şi pentru neregulile constatate au aplicat 31 de sancţiuni, în valoare aproximativ 13.000 de lei”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Peste 1 mg/l alcool pur în aerul expirat…
Duminică, în jurul orei 09.30, poliţiştii au intervenit la un accident de circulație produs la intrarea în localitatea Satu Nou de Jos. La fața locului s-a constatat că un băimărean de 53 ani, care conducea un autoturism pe DJ 182 B, pe fondul consumului de alcool a pierdut controlul asupra direcției și a ajuns cu autoturismul în șanțul din partea dreaptă. Din fericire şoferul nu a fost rănit. Autoturismul a fost avariat.

“Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultând valoarea de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Județean Baia Mare în vederea recoltării de probe biologice de sânge. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, au explicat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# A lovit o femeie pe zebră, după care a fugit
O şoferiţă care a provocat un accident de circulaţie soldat cu rănirea unei femei care traversa strada regulamentar, a părăsit locul faptei fără încuviinţarea poliţiei. Aceasta a fost identificată la scurt timp de poliţişti iar acum este cercetată pentru comiterea de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În dimineaţa zilei de luni, la ora 07.45, poliţia a fost sesizată că pe strada George Coşbuc din municipiul Baia Mare a avut loc un accident de circulaţie soldat cu rănirea unei persoane iar conducătorul autoturismului a părăsit locul faptei.

În urma activităţilor de cercetare şi investigare efectuate, poliţiştii au constatat că o femeie de 43 de ani, care s-a angajat în traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător, a fost surprinsă şi accidentată de un autoturism, iar persoana de la volan şi-a continuat deplasarea. Victima a fost transportată la spital unde a beneficiat de îngrijiri medicale.

“La aproximativ o oră de la sesizare, poliţiştii Biroului Rutier Baia Mare au identificat o băimăreancă de 42 de ani, bănuită de comiterea accidentului. În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că aceasta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul comiterii de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Ce spune legislaţia
Poliţiştii maramureşeni reamintesc că integritatea corporală şi chiar viaţa victimei sunt puse în pericol prin neluarea măsurilor de prim ajutor sau de transportare la cea mai apropiată unitate spitalicească. Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

“Conform Codului Penal, părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here