DE SEZON – Au început în Maramureș controalele specifice perioadei sărbătorilor de iarnă

333

Până în data de 7 ianuarie 2019, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș va desfășura controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Inspectorii maramureșeni vor verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, sau care conțin carne de porc.

Conducerea DSVSA Maramureș a anunțat că prin aceste controale se are în vedere verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unitățile de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine.

„ Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar. Vom verifica apoi modul de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA. De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Maramureș, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. Nu în ultimul rând vom face verificări privind modul de respectare a cerințelor legale aplicabile comerțului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA”, au anunțat cei de la DSVSA Maramureș.

Controalele inspectorilor DSVSA Maramureș vor urmări și verificarea respectării normelor în vigoare privind comercializarea ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, precum și peștelui și produselor din pescuit. Toată luna decembrie, dar și în prima săptămână din ianuarie 2019 vor fi verificate piețele agro-alimentare, abatoarele, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul de genul carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket sau magazine alimentare.

„Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare. Maramureșenii trebuie să știe că este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală în spații improvizate, adică în sistem de vânzare stradal, nesupuse controlului sanitar veterinar”, au adăugat cei de la DSVSA Maramureș.

Pentru controale vor fi vizate și târgurile de Crăciun, fiind verificate condițiile sanitare veterinare și de igienă existente la comercializarea către public a unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale.

FOTO radioconstanta.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here