DE RÂS – Un cal strică statisticile Direcţiei Sanitar-Veterinare Maramureş

1481

Judeţul Maramureş este foarte aproape de a declara eradicată din judeţ anemia infecţioasă la cabaline. Statisticile Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş sunt stricate de către un singur cal din Maramureşul Voievodal, proprietarul animalului nefiind de acord cu preluarea acestuia de autorităţi.

Situaţia anemiei infecţioase ecvine în judeţul Maramureş arată că în acest moment pe stoc mai există un singur cal bolnav. Conform raportului DSVSA Maramureş, de la începutul anului şi până la finele lunii septembrie 2018 au fost eliminate nouă cai. Proprietarii celor nouă cabaline anemopozitive abatorizate au fost despăgubiţi, conform procedurilor în vigoare.

Dr. Sima Sirtonius, reprezentantul DSVSA Maramureş, a declarat, pentru Axanews.ro, că proprietarul animalului bolnav de “Sida cailor” a fost iniţial de acord cu predarea acestora medicilor veterinari, însă atunci când autorităţile s-au prezentat pentru a ridica calul maramureşeanul nu a mai fost de acord.

“Este simplu. Omul nu vrea pur şi simplu să predea calul spre abatorizare. A fost o dată sancţionat contravenţional, dar nu are voie să scoată calul din gospodărie. Dacă este prins pe domeniul public atunci calul poate fi ridicat de autorităţi. Toată lumea s-a implicat, primăria, Prefectura, DSVSA Maramureş, omul nu vrea şi gata”, a spus dr. Sima Sirtonius.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here