DE PAȘTI – Meșteșuguri din bătrâni, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

569

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare a organizat activitatea ”Meșteșuguri din bătrâni”, din cadrul proiectului educațional județean ”De la străbuni, învățăm să fim copii buni”. La activitate au luat parte copiii de la grădinițele ”Maya” și nr. 25 Baia Mare și clasa a XI H de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare.

Cu această ocazie, deoarece se apropie Sărbătorile Pascale, copiii au învățat să încondeieze ouă în stil tradițional, cu culori naturale extrase din plante. Copiii au exersat apoi vopsirea ouălor în atelierele pregătite pentru ei. De asemenea, preșcolarii impreună cu educatoarele au realizat copii ale icoanelor pe sticlă, pe care le-au admirat expuse în muzeu. În timpul lucrului, copiii au cântat pricesne și au recitat poezii specifice Paștelui.

“Prin această activitate a fost adus în actualitate meșteșugul încondeierii ouălor, păstrat cu sfințenie în satele din Maramureș și transmis din generație în generație. Numai insuflând copiilor dragostea pentru tradiții, adevăratele valori ale neamului nostru, acestea vor putea fi duse mai departe. Roadele muncii tuturor celor prezenți la activitate au fost adunate într-o expoziție iar hărnicia le-a fost răsplătită cu mere și cozonac”, precizează Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here