DE LA PLĂCERE LA BOALĂ – Sifilisul şi gonoreea, bolile care dau bătăi de cap maramureşenilor

2098

Maramureşul nu duce lipsă de maladii transmise sexual, cum ar fi HIV, gonoree sau sifilis. Medicii atrag atrag însă atenţia asupra faptului că, cel puţin în cazul gonoreei şi a sifilisului, maramureşenii se prezintă târziu la medic, cel mai probabil din cauza ruşinii pe care o simt, ştiindu-se bolnavi de o boală cu transmitere sexuală.

Potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, în 2017 au fost luate în supraveghere 10 cazuri noi de infecţie HIV/SIDA, respectiv un caz actualizat. Au fost trimise 15 seruri pentru confirmare Western Bloot a infecţiei HIV la Institutul Naţional Cantacuzino.

“Toţi pacienţii se află sub tratament antiretroviral, care, din fericire pentru judeţul Maramureş, prin munca celor de la Spitalul de Boli Infecţioase, respectiv a secţiei de Boli Infecţioase de la Sighet, se află de fiecare dată la zi, fără a fi probleme în aprovizionarea cu tratamentul antiretroviral”, a menţionat directorul DSP Maramureş, dr. Rareş Pop.

“În ceea ce priveşte sifilisul, anul trecut au fost luate în supraveghere trei cazuri de sifilis secundar, un caz de sifilis primar, şapte cazuri de sifilis recent latent şi un caz de sifilis tardiv latent, confirmate prin diagnostic de laborator, cu instituirea de tratament etiologic conform metodologiei”, a adăugat dr. Rareş Pop.

O altă boală întâlnită la maramureşeni este gonoreea, numai anul trecut fiind luate în supraveghere cinci cazuri de gonoree la cinci persoane aparţinând grupei de vârstă 20-24 ani, 35-39 şi 55-64 ani, confirmate prin diagnostic de laborator, cu instituirea de tratament etiologic conform metodologiei.

Medicii maramureşeni atrag atenţia asupra faptului că atât în cazul îmbolnăvirii cu sifilis, cât şi la gonoree, pacienţii se prezintă la medic când boala e deja în stadiu secundar, respectiv terţiar, de cele mai multe ori.

“Este foarte adevărat că de cele mai multe ori oamenii se prezintă foarte târziu la medic şi mă refeream în primul rând la sifilis şi gonoree. Este iarăşi lipsa de cunoaştere, lipsa de respect faţă de propria-ţi persoană, anturajul în care trăieşti, anturajul în care îţi satisfaci anumite plăceri sau dorinţe ale vieţii de zi cu zi. Orice boală ar trebui să ne îngrijoreze, doar că aceste lucruri trebuie ţinute sub control. Iar o treabă de educaţie pe care încercăm să o desfăşurăm la toate nivelurile, nu ajunge, probabil, la toată lumea. Nivelul de înţelegere diferă de la fiecare la fiecare. Ar trebui să se pună accent mai mult pe educaţie sexuală în şcoli”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Maramureş.

El a mai precizat că DSP Maramureş face “în fiecare săptămână acţiuni cu Inspectoratul Şcolar Judeţean în şcoli din judeţ, unde se discută aceste lucruri. Nu este suficient, mediul de informare din ziua de azi e variat. Nu e nimic de râs cu o problemă care îţi poate afecta serios starea de sănătate, dar e normal, la adolescenţă, toate lucrurile par puţin uşoare, nefiind luate în serios”.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here