DE FLORII – Peste 1,5 milioane de români își sărbătoresc azi onomastica

575

Floriile sau Duminica Floriilor (în acest an 1 aprilie) marchează ultima duminică dinaintea Învierii Domnului. Această sărbătoare reprezintă intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de o sumedenie de credincioși care țineau în mâini ramuri de finic. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.

În zilele noastre, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică cu prilejul acestei sărbători pentru a sfinți crengi de salcie care urmează să fie puse la uși, geamuri sau chiar la porți. Motivul pentru care oamenii fac acest lucru are de-a face cu credința lor că astfel sunt apărați de boli și de evenimente rele. Nu în ultimul rând, ziua de Florii marchează și intrarea în Săptămâna Patimilor, ultima a Postului Paștilor, în care creștinii fac pregătiri pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului Iisus Hristos.

De Florii se mănâncă pește, fiind a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Dintre cei aproape 1,5 milioane de români aniversați de Florii, aproximativ 630.000 sunt bărbați, iar peste 850.000 sunt femei, precizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Conform statisticilor, majoritatea bărbaților care își sărbătoresc onomastica de Florii poartă numele de Florin, Viorel și Florian. Din totalul româncelor cu nume de flori, cele mai multe poartă numele Viorica, Florentina, Florica, Floarea și Florina.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here