DE CĂUTAT – Cele șapte minuni ale Maramureșului istoric!

1905

Enumerarea celor sapte minuni ale Tarii Lapusului ne-a provocat sa gasim „minuni”, lucruri, oameni si locuri demne de vazut si-n Maramuresul istoric, sau, de ce nu, si-n Codru/Chioar. In cazul nordului de judet, e prea scurt topul antic de sapte! Iata minunile Tarii Maramurasului!

1.Civilizatia lemnului

Chiar daca nu mai e nicidecum ce-a fost, civilizatia lemnului inca exista in Maramu’. Ba am putea spune ca e oarecum pusa in evidenta, prin contrast, de excesele celor reveniti din strainatati, ce si-au construit case mov, roz, ticlam, cu garduri din fier forjat sau din inox. Acum ies in evidenta monumentalele porti maramuresene. Acum vezi casa veche de lemn, sura de lemn. Ba daca esti putin atent, pe alocuri poti vedea agatata de sura, pe lateral sau in spate, sania de lemn, covata imensa de facut aluat sau cârnati sau alte cele. Mai vezi butoaie pravalite in râuri, toamna, puse la umflat, sa primeasca prunele, merele sau strugurii. Aici poti gasi inca, in fiecare sat, o bisericuta de lemn. Fie ea monument sau nu, fie deschisa publicului sau nu, sunt lucrari de arta pe care le vom regreta dupa ce nu vor mai fi. Inca mai poti vedea, in Maramuresul istoric, in ciuda evolutiei tehnologiei, omul plecând de-acasa de dimineata, cu securea… „ca poate mi-a trebui”. Nu ca n-ar fi fost inlocuita si ea de drujba, asa cum coasa trage sa dispara in fata cositorilor electrice sau cu benzina. Dar a ramas in ADN-ul morosanului sa-si ia securea… prieten de nadejde la bine si la rau!!

2.Drumul lui Mackensen

Anton Ludwig August von Mackensen a facut istorie in Primul Razboi Mondial, când a comandat armatele Germaniei. A trait 96 de ani, iar in timpul Primului Razboi Mondial a condus ofensiva germana impotriva României. A fost si un opozant al lui Hitler, ulterior. Guvernator militar al României si comandant al trupelor Puterilor Centrale din Europa de Sud-Est, Mackensen nu a mai reusit sa faca fata atacurilor Antantei si s-a retras spre Germania, a fost capturat in Ungaria de trupele franceze. In Maramures, a lasat in urma un drum, facut cu localnici ucrainieni si cu prizonieri de razboi, facut in muntii Maramuresului, din piatra batuta cu maiul. Granicerii de odinioara si politistii de frontiera spun ca si acum drumul este in buna stare, este circulabil, cu mici exceptii. Se gaseste pe granita României cu Ucraina, in muntii Maramuresului, cu borne, semne, o minune de drum cum azi nu se mai face…

3.Muntii Borsei

Poti parea subiectiv, pretinzând faptul ca muntii Borsei sunt „mai speciali” ca altii, ca Olimpul, ca Balcanii, ca Bucegii, etc. Dar haideti sa analizam: cea mai inalta cascada din România, capre negre si marmote, lacuri glaciare, izvor care se intoarce 360 de grade in subteran, cel mai inalt vârf nordic din Carpatii nostri, trei pârtii de schi, dar in egala masura si un loc in care s-au facut toate excesele posibile, de la braconaj la taieri masive de paduri. Chiar si asa, „minunea” muntilor Rodnei cu bulina neagra e anulata de istoria zonei: linie de front in ambele razboaie mondiale, locul infrângerii ultimei invazii tatarasti, locul din care a pornit revolta antisovietica ce a oprit anexarea Maramuresului la U.R.S.S. si lista nu se incheie aici!

4.Istoria fabuloasa

Cum sa se termine istoria Maramuresului aici? Borsa e doar o mica parte semnificativa a zonei, ca istorie. Fulminanta, se poate spune, daca e sa consideram ca aici ar fi trait dacii liberi, dar recente cercetari arheologice (la Costiui) dovedesc si existenta unui castru roman de camapanie in zona. Apoi, de aici au plecat spre Moldova atât Bogdan Voda cât si Dragos Voda. Aici au trait micii nobili, nemesii, in vremea in care români din alte zone ale tari erau iobagi! De aici au plecat „Sumanele negre” legendare, trupe de elita din armata lui Matei Corvin! Pe aici veneau tatarii sa praduiasca, aici au aprins ultima data toate bisericile de lemn, aici au fost infrânti si n-au mai revenit niciodata! Apoi, ambele razboaie mondiale au avut fronturi si miscari de trupe pe aici, fiind granita de imperii. Sa nu uitam exodul evreilor, la inceput spre Maramures dinspre Galitia, apoi din Maramures spre lagarele de concentrare, in trenurile mortii, stau marturie garile Sighet si Viseu! In fine, aici s-a petrecut cea mai puternica miscare de partizani din Ardeal, cu grupuri razlete care au rezistat in munti in ciuda haituielilor comuniste. Apoi, inchisoarea comunista de la Sighet, ori locurile de executie sumara din timpul razboaielor, de la Viseu, Moisei sau Borsa? Dar acel fenomenal circuit economic, cu plutele facute din busteni ce coborau de pe Vaser si nu numai, incarcau sare la Costiui, apoi ajungeau pe Tisa si urcau in amonte pe Dunare, spre capitalele europene, trase de cai de pe mal, carând sare si busteni Imperiului? Cum sa nu consideri acest loc o minune, istoric vorbind, ba chiar te-ai putea intreba, dupa toate acestea, cum de mai exista?

5.Mocanita cu Valea Vaserului

Câta vreme primarul Viseului ne spune ca an de an creste turismul in Viseu cu 50%, ca se fac rezervari la Mocanita pe interenet din toate colturile lumii, ca anual vin peste 100.000 de turisti in Viseu pentru acest traseu al Vaserului, o putem calcula ca pe o minune, in acelasi timp motor economic si turistic al intregii zone. Indiferent de anotimp, Vaserul merita vazut. Indiferent ca mergi cu Mocanita sau cu o drezina mica si haioasa, fosta duba sau Aro, indiferent ca ajungi pâna pe granita sau numai pâna la baraj, locul e fascinant. Imaginati-va insa cum au trait acolo inaintasii, butinari de diverse natii, alaturi de animale salbatice. Imaginati-va ca un rege al României, marele rege al României Mari, a fost curios sa vina sa vada minunatia. Regele Ferdinand I al României, vânator pasionat si iubitor al acestor locuri, a avut la Faina un castel de vânatoare. „Dumineca în 30 sept. 1923 dupa masa la 4 ore regele a sosit la Viseul de sus însotit de seful vânatorilor regale, dl. Mocsonyi. Din partea judetului l-a întâmpinat dl. prefect G. Mihalyi, însotit de maiorul granicerilor din Maramures, dl. Ionescu si de seful regiunii silvice, dl. Ivasco. Va petrece câteva zile asistând la vânatoarea de cerbi pe muntele Faina, unde i s-a cladit un frumos pavilion regal.”

6.Babilonia

Tindem sa credem ca nu exista o regiune din România cu atât de multe popoare cum a cunoscut Maramuresul. Inafara românilor si a maghiarilor, Maramuresul are comunitati cu mii de suflete de ucrainieni. Sa nu uitam de acum micuta, odinioara mareata comunitate a tipterilor germanici din Viseu. Evident, la timpul prezent, sa nu uitam de comunitatea in crestere a tiganilor, la fel cum, privind inapoi in istorie, aici au mai trait polonezi si cehi, la fel cum de aici au plecat in lumea larga, din Ucraina in Polonia, pâna in Statele Unite, vlahi-români. Sa nu omitem zecile de mii de evrei ce au trait aici, fugariti de pogromul din Galitia, traind in Maramures pâna la deportarea din cel de-al doilea razboi mondial, in numar mare.

7Totul…. la juma’ de pret

Pare o ironie si chiar este. Dar nu poate fi ignorat din enumerare miracolul, minunea traficului de tigari dinspre Ucraina, ce face ca fumatorii din intreaga tara, dar cu certitudine cei maramureseni, sa poata fuma tigari la jumatate de pret fata de cel oficial, impus de marii producatori. Cu toate eforturile, de la costume de scafandru pentru traversarea Tisei, la pachete ascunse te miri unde prin masini si carute, la curajosi cu snowboarduri sau ATV-uri ce trec muntii Maramuresului, traficantii maramureseni risca… si se imbogatesc, dar fac un mare serviciu fumatorilor zonei. De ce nu si bautorilor de alcool? Legenda spune ca preturi „de dumping”” sunt si la votca si la coniac… Sigur, comunele de pe granita sunt cele care au deja traficantii profesionisti. Da, au aparut si conflicte, reglari de conturi, s-a ajuns la grenade aruncate in curtea dusmanului… dar cine le mai pune la socoteala? Mai ales camicul trafic a existat in Maramures de când lumea si pamântul? Caa fost cu aur, televizoare, cafea sau materiale de constructii, ba mai recent cu delicioasele bomboane de Craciun, el a existat in Maramures, indiferent ce ar face sau nu autoritatile. E istorie, nu e o gaselnita recenta! Mai mult, micul trafic a dat locuri de munca, cu ghilimelele si ironia aferente, unor zone ramase fara industrie, farajoburi, ca satele ucrainiene de pe granita, dar si Sighetului sau Seiniului! {i nu numai.

In caz ca enumenrarea celor sapte minuni ale Maramuresului istoric v-a oferit un indrumar bun, ca turist, un zâmbet pe buze ca fervent cititor de presa sau macar ca un cunoscator al zonei, misiunea noastra a avut succes. Drept pentru care vom continua cautarea minunilor zonei!

Alexandru RUJA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here