DE BINE – Mai puține intervenții pe pârtie ale salvamontiștilor borșeni în acest sezon

268

Numărul incidentelor de pe pârtiile din Borșa care să aibă nevoie de ajutorul salvamontiștilor a fost mai mic față de anii trecuți.

Timiș Ioan, de la Salvamont Borșa, a declarat, pentru “Axanews.ro”, că riscul de avalanșă în zona Munților Rodnei este de grad patru în acest moment. El a precizat că nu au fost identificate persoane care să nu fi respectat atenționările salvamontiștilor și să se aventureze pe creste. Au fost în schimb identificate persoane care practicau schiul de tură în afara zonelor recomandate de salvamontiști, dar nu au fost incidente nedorite.

“Vreau să vă spun că în ultimele șapte zile nu am avut niciun fel de intervenții pe pârtii. Asta înseamnă că prevenția noastră dă roade. Salvamontiștii sunt pe pârtie tot timpul, dacă vedem persoane care nu știu schia, punând în pericol pe ceilalți, le îndrumăm spre margine sau nu le mai lăsăm să schieze. În această iarnă am avut mai puține intervenții ca anul trecut, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Incidentele care au fot au fost cele clasice, de la fracturi la probleme la umeri”, a explicat Ioan Timiș.

Vă reamintim că temperaturile negative din următoarele zile vor conduce la înghețarea apei rezultată la topire și la formarea crustelor de gheață la suprafață și la ușoara consolidare a straturilor superioare. În locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, aici riscul fiind crescut. La supraîncărcări oricât de slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii. Sub 1800 metri va continua tasarea, umezirea și topirea parțială a stratului, ceea ce poate duce pe anumite pante mai înclinate la declanșarea unor avalanșe spontane de topire, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcare a stratului.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here