DE BINE – Capra neagră scapă de împușcare în Maramureș

399

Maramureșul are și el populație de capră neagră, însă județul nu apare pe lista județelor unde a fost aprobată cota de vânătoare pentru această specie pentru sezonul de vânătoare care demarează la jumătatea lunii octombrie.

Potrivit ordinului emis de către Ministerul Mediului, în total peste 600 de capre negre ar urma să fie împușcate în sezonul 2019-2020. Cota a fost stabilită de Ministerul Mediului, cifra însă fiind contestată vehement de ONG-urile din țară. Pe internet a fost inițiată inclusiv o petiție în acest sens. Explicația oferită de factorii de decizie de la nivel central este una simplă – a crescut numărul de capre negre din țara noastră. ONG-urile spun că numărul caprelor negre a crescut, dar doar pe hârtie, capra neagră fiind în multe locuri încă în pericol de dispariție.

“Nu am văzut cotă la capra neagră pe Maramureș sau Bistrița Năsăud, adică pe cele două județe suprapuse Munților Rodnei cota este zero la această specie. Dacă mă întrebați pe mine, cota de 609 capre negre este una foarte mare. Plus că se vânează pentru trofeu și se recoltează cei mai viguroși indivizi și astfel se depreciază genetic populațiile. Capra Neagră ar trebui să fie o specie protejată de lege, la fel ca și floarea de colț, dar nu este. Populația de capre negre din Parcul Național Munții Rodnei nu iese din limitele acestuia în județul Maramureș“, a precizat Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munții Rodnei.

Vă reamintim că la ultima acțiune de toamnă pentru evaluarea efectivelor de capră neagră de pe raza Parcului Național Munții Rodnei, cea din octombrie 2018, au fost văzute un număr total de 123 exemplare de capră neagră.

Numărătoarea de toamnă din acest an va demara după jumătatea lunii octombrie și asta din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here