DE ANUL VIITOR – Amenzile s-ar putea reduce pentru bicicliști

289

Motive de bucurie pentru bicicliștii maramureșeni odată cu intrarea în vigoare de anul viitor al unui proiect de lege care vizează scăderea amenzilor care se vor aplica bicicliștilor, dar numai pentru anumite abateri. Inițiatorii acestui proiect de lege adoptat recent de deputați spun că actualul cod rutier, “reglementat prin OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, stabilește un nivel exagerat al sancțiunilor contravenționale aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.

Conform acestui proiect de lege care așteaptă promulgarea și mai apoi publicarea în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, amenzile pentru bicicliști aplicate de către poliția rutieră vor fi încadrate într-o clasă mai mică de sancțiuni, respectiv din clasa a III-a de sancțiuni se va trece la clasa a II-a.

Asta va însemna o scădere a amenzilor de la șase pană la opt puncte de amendă la patru sau cinci puncte de amendă. Cu atat mai important acest lucru cu cât de anul viitor punctul-amendă se pare că va fi de 223 lei (145 lei la acest moment).

Conform Codului Rutier actual, bicicliștii pot primi amenzi care pleacă de la 860 lei și pot ajunge la 1160 lei. “Actualul nivel al sancțiunilor mai are ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sănătății, a poluării și a traficului, precum și să îi afecteze grav pe cei pentru care bicicleta nu este o alegere, ci o necesitate”, se arată în proiectul de lege.

Mai trebuie spus că amenzile reduse nu se vor aplica bicicliștilor care merg noaptea și folosesc biciclete care nu sunt dotate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente, care nu au un sistem de frânare sau direcție eficace, nu au claxon sau remorca atașată bicicletei nu are un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roșie.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here