DE 1 DECEMBRIE – Corul din Finteușu Mare, prezent la Alba Iulia

374

Cu ocazia sărbătorii Centenarului Marii Unirii, municipiul Alba Iulia găzduiește o serie de manifestări politice, religioase și culturale. Printre invitații de onoare la aceste evenimente se află și corul bărbătesc din Finteușu Mare.

Acesta va evolua azi, 1 decembrie, de la ora 13.30, în cadrul concertului de muzică populară și patriotică „Cântec de Mare Unire”, susținut de Ansamblul Folcloric al județului Alba (dirijor Alexandru Pal). Pe scena amplasată în Piața Cetății vor mai urca Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ioan Bocșa, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna și Traian Jurchela.

Prezența corului din Finteușu Mare la Alba Iulia nu este întâmplătoare. Prestigiosul cor maramureșean împlinește în 2018 o sută de ani de activitate neîntreruptă. Primul concert al corului a avut loc la Șomcuta Mare, în ziua de 1 decembrie 1918, în fața chiorenilor adunați să afle marea veste de la Alba Iulia, „Unirea cea Mare”. În memoria celebrilor coriști a fost dezvelit și sfințit Monumentul cântecului coral de la Finteușu Mare, amplasat în curtea sălii de repetiții a corului.

Centenarul corului bărbătesc din Finteușu Mare a fost sărbătorit deja, în zilele de 8 și 9 septembrie, printr-o serie de acțiuni culturale.

Sâmbătă, 1 decembrie, la Alba Iulia vot mai concerta și două soliste de muzică populară din Maramureș. Anghelina Timiș Lung și Mihaela Grec vor fi prezente în spectacolul „Cânt și suflet românesc”, care va debuta la ora 16.30. Pe scenă vor mai urca, printre alții, Orchestra Națională „Lăutarii din Chișinău” și maestrul Nicolae Botgros, Ansamblul Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, Ionuț Fulea, Laura Lavric, Zinaida Bolboceanu, Mariana Anghel și alții.

 

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here