DARNICI CU BANII – Distracție în comunele județului pe banii Consiliului Județean

159

Suntem în perioada în care în comunele și orașele județului se organizează fel de fel de sindrofii care se lasă cu mâncat de mici și băut bere multă. Toate organizate sub titulatura de Zilele orașului sau comunei sau, mai noi, Întâlniri cu fiii satului. Toate aceste programe așa-zis cultural-educaționale ale unităților administrativ teritoriale primesc bani de la Consiliu Județean și deloc puțini.

La votul dat în ședința lunii iunie a Consiliului Județean aceste programe au fost finanțate cu suma totală de 210 mii de lei. Astfel, pentru ”Zilele orașului Seini” s-au alocat 70 de mii de lei, pentru ”Toamna Șomeșană” de la Ulmeni o sumă similară, pentru ”Cuhea Voievodală” au fost acordați 30 de mii de lei, iar pentru festivalurile din comună Recea suma acordată este de 40 de mii de lei.

Alte programe finanțate substanțial sunt proiectul “Credința și tradiția satului românesc” al Parohiei Ortodoxe Remecioara, pentru care s-au alocat 20 de mii de lei, festivalurile corale „Valentin Băințan” și „Cântec din sufletul neamului. Maramureșenii la rădăcinile credinței creștine”, suma totală fiind de 30 de mii de lei pentru un proiect. Proiectul Asociației Logos Mission, respectiv tabăra de tineri “Before and after” a primit 15 mii de lei, proiectul Fundației Ucrainienilor Huțuli – ”Tineri lideri în comunitate” – 10 mii de lei. Asociației Tinerilor Ortodocsi ai Protopopiatului Baia Mare – ATOP BM, pentru editarea și tipărirea publicațiilor ”Gazeta satului autentic maramureșean” și ”Gazeta de religie și spiritualitate ortodoxă”, i-a fost acordată suma de 24 de mii de lei.

Au mai primit bani Asociația Filiala Uniunii Artiștilor Plastici din România, căreia i s-au acordat 10 mii de lei pentru Festivalurile Internaționale de Artă Contemporană ”Inside-Outside the wall” și ”Street Art 2019”, Asociația Autism Baia Mare, pentru ”Cultural Altfel – Meșteșuguri și tradiții maramureșene adaptate copiilor cu tulburări de dezvoltare”, Fundația „Moroșanca”, pentru evenimentul ”Fiii satului la Nănești”, dar și Asociația Folclorică Țibleșul din Groșii Țibleșului pentru ”Întâlnirea anuală a fiilor satului din Groșii Țibleșului”, acordându-se câte 10 mii de lei fiecărui proiect.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here