CULTURĂ – Vasile Muste, poetul etern îndrăgostit

591

În universul poetic maramureșean, și nu numai, poetul Vasile Muste a devenit un nume binecunoscut.  Născut la 30 ianuarie 1956, la Coruieni, Maramureș, la cei peste 60 de ani pe care i-a împlinit, neobosit, inspirat de muze doar de el știute, continuă să creeze.  Este licențiat în filosofie și jurnalism.  A fost corespondent al Studioului de Radio Cluj, Galaxia, redactor  al Revistei Nord Magazin, redactor șef al publicațiilor Tisa, Țara Maramureșului. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și Cetățean de Onoare al  Sighetului.

În prezent este redactor șef al Revistei Marmația Literară și șef serviciu în cadrul Centrului Cultural Sighet.  De-a lungul timpului a fost răsplătit cu numeroase premii. Grupaje din poezia sa au fost traduse în engleză, germană, ucraineană, maghiară, cehă, italiană și franceză.  Poeziile sale relevă un suflet sensibil, carismatic, mereu în căutarea iubirii perfecte. Noul său  volum de poezii “Eu nici în moarte n-am să pot muri-poeme de dragoste”, ce va fi lansat în curând, vine să confirme acest lucru.

‘’Noul meu volum a avut inițial un alt titlu dar, după discuții cu editorul, Vasile George Dâncu, i-am cerut să mai adauge câteva poezii în plus. I-am relatat o întâmplare. Nepotul meu plângea deoarece i s-a stricat o jucărie. După ce i-am reparat jucăria el tot continua să plângă. Întrebându-l de ce mai plânge, acesta mi-a spus că nu se mai poate opri.  Același lucru i-am spus și eu editorului: “nu mă mai pot opri din scris”. Într-un final, cartea am terminat-o, după ce în prealabil i-am cerut schimbarea titlului. Primul titlu era “Pot greși pentru tine”. L-am schimbat și i-am dat titlul după ultimul meu vers din carte. Versurile au ca și inspirație  un personaj drag mie a cărui identitate nu vreau să o dezvălui. Titlul a generat unele interpretări potrivit cărora îmi doresc veșnicia, așa cum greșit unii confrați au înțeles. Nici vorbă de așa ceva.

Nu se poate trăi în moarte. Este vorba de cu totul altceva. Este o carte care mi-a dat foarte mult de lucru. Chiar dacă am scris-o în 7 luni, m-a chinuit foarte mult. Cred că nu voi mai scrie vreo carte de dragoste vreodată deoarece m-a chinuit foarte mult. Toate cele 19 volume de poezie de dinainte nu m-au chinuit atât de mult. Este prima și ultima mea carte de poezie de dragoste, dar voi continua să fiu mereu îndrăgostit.

Un alt element care m-a inspirat au fost versurile populare ce le-am regăsit într-un cântec interpretat de către solistul de muzică populară Pătru Bârlea : “Tăt mă mir de cel ce tace. Cu a lui inimă ce face?”. Fie și pentru aceste versuri, geniale în opinia mea, Pătru Bărlea merită toată considerația. Aș spune că chiar dacă în titlul volumului apare de două ori cuvântul  moarte, acest lucru nu mă sperie. După cum remarca un critic, titlul este cât o carte. Vă invit la lansarea volumului ce va avea loc miercuri, 16 mai, ora 16, la Centrul Cultural Sighet. Vor participa prieteni dragi mie”, a spus Vasile Muste.

Liviu Siman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here