CU TREI OBIECTIVE – Țara Lăpușului, în patrimoniul mondial UNESCO

682

Țara Lăpușului se poate mândri cu trei obiective în patrimoniul mondial UNESCO: biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Rogoz (în grupa patrimoniului material), rapsodul Nicolae Pițiș (patrimoniu imaterial) și codrii seculari de la Strâmbu Băiuț și Groșii Țibleșului (patrimoniu natural).

„Biserica <<Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril>> din Rogoz a fost înălțată în anul 1663, pe locul unei biserici arse de tătari la invazia lor din 1661, iar legendele spun că a fost construită din două lemne uriașe aduse din Dealul Popii. Interiorul bisericii păstrează o frumoasă pictură realizată în 1785, cu scene din Geneză și ciclul Patimilor, în naos, și o captivantă punere în scenă a Raiului și Iadului, în pronaos.

Interesantă este și trecerea din pronaosul bisericii în naos, care se face printr-o deschidere joasă, ce te obliga să te apleci”, precizează Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș.

Biserica monument UNESCO din satul Rogoz este vizitată de mii de turiști anual, majoritatea fiind srăini.

Din grupa patrimoniului imaterial face parte rapsodul Nicolae Pițiș, născut în 13 martie 1939 în comuna Lăpușul Românesc. Badea Pițiș este unul dintre cei zece români declarați „păstrători ai tradițiilor populare ale umanității”. Din 2012 deține titlul de “Tezaur Uman Viu”, acordat de Ministerul Culturii.

Nicolae Pițiș a făcut doar clasa I, în localitatea natală, dar cântă de la vârsta de cinci ani, stilul său purtând numele de „horea din grumaz“ sau “horea cu noduri”. A susținut numeroase concerte în țară și străinătate și a colaborat cu o mulțime de artiști cunoscuți. Badea Pițiș a fost mentorul solistului de muzică populară Grigore Leșe.

Nicolae Pițiș a devenit foarte cunoscut după ce a apărut pe coloana sonoră a filmului „Pintea” (1976), regizat de Mircea Moldovan, după un scenariu de Vasile Chiriță și Dumitru Mureșan. În pelicula, care l-a avut în rolul principal pe Florin Piersic, Pițiș a interpretat cunoscutele cântece cu noduri din Maramureș.

De asemenea, Nicolae Pițiș a fost subiectul unor filme documentare: „Horit” (de Horațiu Damian), „Hotarul dintre fân și cer” (de Codruța Angelescu) și „Ultimul haiduc” (de Ioan Teglaș și Sorin Grecu). În 2012 a scos albumul “Nicolae Pițiș- Cântărețul din stele”.

Codrii seculari de la Strâmbu Băiuș și Groșii Țibleșului sunt incluși din iulie 2017 în grupa patrimoniului natural UNESCO.

„Pădurea seculară este un ecosistem complex care s-a păstrat în forma originară, nederanjată de acțiunile omului. Râși, lupi și urși populează încă aceste areale sălbatice, iar specii pe cale de dispariție ale florei și faunei și-au conservat diversitatea genetică”, precizează Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here